AcasăȘTIRI EXTERNEDupă Sputnik V, Rusia se laudă și cu primul vaccin anti-Covid din...

După Sputnik V, Rusia se laudă și cu primul vaccin anti-Covid din lume pentru animale

După Sputnik V, Rusia se laudă și cu primul vaccin anti-Covid din lume pentru animale/ Foto: Facebook

Rusia a aprobat ceea ce spune că este primul vaccin anti-Covid-19 din lume pentru animale de companie, a anunțat, miercuri, Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară.

Vaccinul, denumit Carnivac-Cov,  a fost testat clinic pe câini, pisici, nurci, vulpi arctice și alte animale, începând cu luna octombrie, a declarat Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară din Rusia, Rosselkhoznadzor.

Producția în masă a suspensiei injectabile ar putea fi lansată încă din aprilie, a declarat directorul adjunct al Rosselkhoznadzor, Konstantin Savenkov.

„Rezultatele ne permit să concluzionăm că vaccinul este inofensiv și are imunogenitate ridicată, deoarece toate animalele testate au dezvoltat anticorpi anti-coronavirus în 100% din cazuri”, a spus Savenkov.

Oferă imunitate timp ce șase luni

El a adăugat că oamenii de știință încă studiază eficacitatea pe termen lung a vaccinului Carnivac-Cov, deși se crede că conferă imunitate animalelor de companie timp de cel puțin șase luni.

„Oamenii de știință ruși consideră că utilizarea vaccinului poate preveni mutația virusului, care apare cel mai adesea în timpul transmiterii interspecii”, a omunicat Rosselkhoznadzor.

Experții spun că animalele de companie pot fi infectate cu Covid-19, dar nu pot transmite maladia oamenilor.

Un anumit număr de animale din întreaga lume s-au dovedit pozitive pentru Covid-19, inclusiv milioanele de nurci sacrificate în Danemarca și Olanda, pe fondul temerilor cu privire la prima transmitere cunoscută de la animal la om.

Americanii, deja interesați

Anunțul Rosselkhoznadzor vine după un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care estimează că este „foarte probabil ” ca SARS-CoV-2 să treacă de la lilieci la oameni via o gazdă intermediară încă necunoscută.

Agenția a declarat că societăți și companii agricole din țări precum SUA, Canada și Singapore, precum și din Austria, Grecia și Polonia, și-au exprimat interesul pentru vaccinul Carnivac-Cov, scrie The Moscow Times.

Rusia a lansat până acum trei vaccinuri umane împotriva Covid-19 (Sputnik-V, EpiVacCorona și CoviVac), deși campania sa națională de vaccinare a rămas în urmă în special din cauza scepticismului populației față de vaccinurile locale.

author avatar
Tudor Borcea
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger