AcasăȘTIRI EXTERNEDupă modelul cazului Arad, Rusia o tentativă de asasinat în Ucraina

După modelul cazului Arad, Rusia o tentativă de asasinat în Ucraina

După modelul cazului Arad, Rusia a încercat o tentativă de asasinat în Ucraina/ Foto: SBU

Ofiţerii din cadrul Direcției de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reţinut, luni, 7 iunie, un colaborator al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) care încerca să pună o bombă pe maşina directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina.

Ofiţerii serviciului ucrainean SBU au informat că agentul rus a venit special din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk pentru a comite acest act terorist.

Potrivit anchetei, un cetățean ucrainean care lucrează în prezent pentru milițiile separatiste din Republica Populară Luhansk a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, pentru a desfășura activități de informații și subversive pe teritoriul ucrainean, scrie Defense Romania.

Pentru a-şi îndeplini sarcinile care i-au fost atribuite, cetățeanul ucrainean recrutat de FSB a încercat, prin intermediari, să obțină informații clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov.

Dispozitiv explozibil proiectat de ruși

Acesta era interesat să obţină informaţii despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar și UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reținut în februarie 2021.

În orașul ucrainean Severodonetsk urma să aibă loc un asasinat cu bombă care se încadrează în aceleaşi tipare cu recentul caz din România, de la Arad,  în care omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis după ce maşina sa a fost aruncată în aer cu un dispozitiv exploziv.

Urmărindu-și intențiile criminale, colaboratorul FSB a sosit din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk, unde anchetatorii ucraineni spun că a planificat minuţios să comită un act terorist prin plantarea unui dispozitiv exploziv improvizat, proiectat de către oamenii săi de legătură din FSB, pe mașina șefului institutului militar de cercetare din Harkov.

Colaboratorul FSB a fost atent monitorizat de agenții ucraineni, iar în momentul în care încerca să instaleze dispozitivul exploziv, a fost reţinut de ofiţerii din cadrul direcţie de contraspionaj a SBU. El este acuzat că a încercat să comită un act terorist pe teritoriul Ucrainei.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger