AcasăȘTIRI EXTERNEDupă Italia, Spania. Liderii regionali europeni se înghesuie să cumpere vaccinul rusesc...

După Italia, Spania. Liderii regionali europeni se înghesuie să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V

După Italia, Spania. Liderii regionali europeni se înghesuie să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V

Președinta regiunii Madrid este ultima pe lista liderilor regionali ai Europei care încearcă să obțină doze de vaccin Sputnik V fabricat în Rusia, semn suplimentar al voinței acestor lideri de a se desprinde de strategiile stabilite de guvernele lor naționale.

Potrivit cotidianului spaniol ABC, președinta regiunii Madrid (comunitate autonomă), Isabel Diaz Ayuso, i-a cerut consilierului regional pentru sănătate Enrique Ruiz-Escudero să se angajeze în mai multe runde de discuții cu distribuitorii vaccinului Sputnik V, o mișcare care nu este în conformitate cu strategia vaccinală a primului ministru spaniol, Pedro Sanchez.

Ayuso, o politiciană conservatoare care a atacat în mod regulat modul în care Sanchez a gestionat criza Covid-19, a acuzat de mult guvernul central că nu a furnizat regiunii Madrid dozele de vaccin de care are nevoie.

În cadrul unei conferințe de presă, marți, ea a apărat negocierile paralele pentru vaccinul Sputnik V, insistând asupra faptului că guvernul său are obligația să caute alternative vaccinurilor distribuite în UE.

„Nu ar fi prima, nici a cincea, nici a zecea oară când Madridul a devansat guvernul spaniol în ceea ce privește căutarea tuturor modalităților posibile de a lupta împotriva virusului”, a spus Isabel Diaz Ayuso, care a făcut din opoziția față de Sanchez un pilon central al campaniei sale înainte de alegerile din 4 mai din regiunea capitalei spaniole.

Sciziunea dintre regiunea Madrid și guvernul spaniol reflectă diviziuni similare la nivel internațional în Europa, cum este cazul Ungariei, care s-a abătut de la strategia comună de vaccinare a UE pentru a încheia acorduri cu Rusia și China, scrie Politico.

„Lentoarea” Agenției Europene pentru Medicamente

Consilierul pentru sănătate din regiunea Madrid, Ruiz-Escudero, a declarat că regiunea sa a urmat exemplul dat de alte țări din UE care au căutat să obțină vaccinul Sputnik V, adăugând că, în timp ce negocierile vor continua, Madridul va aștepta aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care nu a omologat încă vaccinul fabricat în Rusia.

Ruiz-Escudero a criticat „lentoarea” EMA și a spus că este dificil de înțeles acceasta având în vedere urgența pandemiei Covid-19.

La o conferință de presă organizată după ședința săptămânală a Consiliului de Miniștri, prim ulministrul Pedro Sanchez a cerut „loialitate” și a apărat strategia UE de a cumpăra vaccinuri în mod colectiv.

„Important este să acționăm cu rigoare, seriozitate și solidaritate”, a spus Sanchez, adăugând că Spania va vaccina 70% din populația sa înainte de luna august. „Unitatea este esențială în lupta împotriva pandemiei, precum și în aprovizionarea noastră cu doze”.

După exemplul Italiei

Miscarea lui Ayuso la Madrid urmează uneia similare făcută de Vincenzo De Luca, guvernatorul regional al regiunii Campania din sudul Italiei, care luna trecută a semnat un acord pentru 500.000 de doze de vaccin fabricat în Rusia, sub rezerva aprobării EMA.

De Luca, membru al Partidului Democrat de centru-stânga care sprijină guvernul primului ministru Mario Draghi, nu s-a sfiit să critice însă guvernul la Roma cu privire la răspunsul său la pandemie.

În februarie, Luca Zaia, guvernator al regiunii Veneto din Italia și membru al partidului de dreapta al Ligii, a încercat la rândul lui să facă achiziții independente de vaccin rusesc.

Deși demersul nu a trecut la vot, în urma anunțului lui De Luca, Zaia a spus că va continua negocierile regiunii Veneto pentru achiziția de vaccin Sputnik V, dacă EMA își va da acordul.

author avatar
Tudor Borcea