AcasăȘTIRI EXTERNEDupă împrumuturi comune, UE introduce și portofelele digitale

După împrumuturi comune, UE introduce și portofelele digitale

Comisia Europeană a propus introducerea așa-numitelor portofele digitale care vor oferi acces la o serie de servicii în întreaga UE pentru cei 450 de milioane de cetățeni ai blocului, într-un pas suplimentar către o integrare mai strânsă post-Covid.

„Conform noilor reguli, portofelele de identitate digitală europene vor fi disponibile tuturor”, potrivit unui proiect al propunerilor văzut de Bloomberg.

Cu noile portofele digitale, care vor fi sub forma unei aplicaţii pe telefon, similare cu cele utilizate pe telefoanele Android şi Apple, cetăţenii UE vor putea să închirieze automobile în afara ţării lor de origine, să îşi dovedească vârsta, să solicite un împrumut, să deschidă un cont bancar, să depună o declaraţie fiscală şi să se înscrie la o universitate. Portofelul digital nu va fi obligatoriu, susţine Bloomberg.

Mai multe state europene oferă deja forme digitale de acte de identitate, astfel că noua aplicaţie propusă de Executivul comunitar ar interacţiona cu sistemele existente şi ar oferi cetăţenilor UE dreptul la un serviciu care este recunoscut la nivelul întregului bloc comunitar.

Pandemia a accelerat procesul de integrare europeană, statele membre au căzut de acord anul trecut asupra unui program de stimulare economică – susținut de împrumuturi comune – concentrat pe investiţii în digitalizare.

De asemenea, guvernele au însărcinat Comisia Europeană să achiziţioneze vaccinuri în numele lor și au introdus certificate  de călătorie pentru persoanele care au fost vaccinate, recuperate după virus sau cei cu teste negative.

author avatar
Radu Jacotă Redactor