AcasăȘTIRI EXTERNEDupă explozie, libanezii se regăsesc orbi

După explozie, libanezii se regăsesc orbi

Fum alb, o explozie portocalie, apoi un nor negru…au fost ultimele lucruri pe care le-a văzut Rony Mecattaf la Beirut înainte ca deflagrația uriașă să-i distrugă ochiul și orașul.

“Mi-am pierdut toată vederea laterală și poate chiar imaginea mea. Când mă privesc în oglindă, am pierdut percepția pe care o aveam despre mine cu cei doi ochi”, spune acest psihoterapeut în vârstă de 59 de ani. Explozia din 4 august, în portul capitalei libaneze, a lăsat cel puțin 177 de morți și a rănit peste 6.500 de oameni, majoritatea prin cioburi de sticlă. Cel puțin 400 dintre aceștia au suferit leziuni oculare, peste 50 au necesitat intervenții chirurgicale și cel puțin 15 au devenit orbi, scrie AFP.

Rony Mecattaf a fost mutilat în timp ce se afla în balconul apartamentului unui prieten. A fost  supus unei intervenții chirurgicale la Saïda, în sudul Libanului, însă după două ore de efort medicii nu au reușit să-i salveze ochiul. O altă victimă este Maroun Dagher. Pentru IT-istul de 34 de ani “explozia a schimbat totul” – un fragment de sticlă de doi centimetri i-a străpuns ochiul stâng. “Am vise în care pot vedea totul. Dar apoi mă trezesc pe jumătate orb în realitate”, spune el. Primele zile după explozie, durerea „a fost doar fizică”. Dar agonia lui nu s-a terminat acolo. Câteva zile mai târziu, bărbatul a aflat că vederea lui este afectată pentru tot restul vieții.

author avatar
Radu Jacotă Redactor