AcasăȘTIRI EXTERNEDupă cutremure, puternică erupție vulcanică în Indonezia. Nivel maxim de alertă, norul...

După cutremure, puternică erupție vulcanică în Indonezia. Nivel maxim de alertă, norul de cenușă se ridică la 1,5 km – VIDEO

După cutremure, puternică erupție vulcanică în Indonezia. Nivel maxim de alertă, norul de cenușă se ridică la 1,5 km - VIDEO

Pe insula Java, în Indonezia, vulcanul Semeru a erupt, duminică, la un an după ce a provocat un dezastru mortal. Centrul de Vulcanologie și Prevenire a Dezastrelor Geologice (PVMBG) a decis să ridice nivelul de alertă pentru Muntele Semeru de la nivelul trei la nivelul patru, cel mai ridicat.

 

„Acest lucru înseamnă că pericolul amenință zonele populate și că activitatea vulcanului s-a intensificat”, a declarat purtătorul de cuvânt al PVMBG, Hendra Gunawan, pentru Kompas TV.

Un nor de cenușă de 1,5 km înălțime

Muntele Semeru este situat în estul insulei Java , în Indonezia, și este cel mai înalt punct de pe insulă, la 3.676 de metri deasupra nivelului mării. Acesta a aruncat duminică un nor de cenușă de aproximativ 1,5 kilometri înălțime.

Nu au fost raportate victime imediat după erupție, dar Gunawan a recomandat oamenilor din apropiere să stea la cel puțin opt kilometri distanță de crater. De asemenea, autoritățile au cerut oamenilor să evite o zonă de 13 km de lungime de-a lungul unui râu, spre care se deplasa norul de cenușă vulcanică.

Înregistrările video transmise de către grupul local de salvare Irannala Rescue au arătat un nor uriaș care se ridica din crater și obtura complet soarele, precum și satele din apropiere acoperite de cenușă, scăldate într-o ceață întunecată. Zona a fost lovită de ploile musonice duminică după-amiază, iar apa de ploaie s-a amestecat cu cenușa, potrivit posturilor de televiziune, informează Le Monde.

„Mulți oameni au început să coboare” de pe flancurile vulcanului, a declarat pentru Kompas TV Thoriqul Haq, șeful administrației districtului Lumajang, unde se află vulcanul. Locuitorii din cele două sate cele mai expuse la risc au fugit pe cont propriu, a adăugat un purtător de cuvânt al serviciului local de salvare.

Alertă de tsunami emisă în Japonia

Au fost amenajate adăposturi pentru a găzdui persoanele strămutate, iar autoritățile au distribuit măști locuitorilor din apropiere pentru a-i proteja de poluarea aerului cauzată de cenușă. După erupție, internetul a fost întrerupt, iar rețeaua de telefonie mobilă nu a funcționat.

La rândul său, Agenția japoneză de meteorologie a avertizat în jurul orei 6:30, în insulele Miyako și Yaeyama, în sudul extrem al arhipelagului nipon, asupra unui posibil tsunami, provocat de erupția vulcanului indonezian, potrivit agenției de presă Kyodo. Cu toate acestea, o oră mai târziu, nu au fost raportate pagube.

Ultima erupție a muntelui Semeru, în decembrie 2021, a ucis cel puțin 51 de persoane. Fluxuri de noroi și cenușă au înghițit sate întregi, iar aproape 10.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele. O altă erupție a avut loc două zile mai târziu. Un pod care leagă două districte din regiune, care era în curs de reconstrucție după erupția de anul trecut, a fost din nou grav avariat duminică, potrivit PVMBG.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde întâlnirea plăcilor continentale provoacă cutremure și activitate vulcanică. Arhipelagul din sud-estul Asiei are aproximativ 130 de vulcani activi.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger