AcasăȘTIRI EXTERNEDupă codeala SUA, Marea Britanie trimite nave de război în Marea Neagră

După codeala SUA, Marea Britanie trimite nave de război în Marea Neagră

După codeala SUA, Marea Britanie trimite nave de război în Marea Neagră

Navele de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, potrivit presei britanice care citează surse navale de rang înalt.

Desfășurarea acestor nave are drept scop demonstrarea solidarității cu Ucraina și cu aliații NATO.

Un distrugător din clasa 45 înarmat cu rachete antiaeriene și o fregată antisubmarin de tip 23 vor părăsi grupul operațional al Royal Navy din Mediterana și se va îndrepta spre Marea Neagră, via Strâmtoarea Bosfor.

Avioanele „stealth” F-35B ale Royal Air Force (RAF) și elicopterele anti-submarin Merlin vor fi pregătite la bordul navei-amiral a grupului operațional, portavionul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră, scrie Reuters care citează ziarul britanic The Sunday Times.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut pe fondul unei acumulări de trupe rusești de-a lungul frontierei cu Ucraina și a ciocnirilor din estul Ucrainei între armată și separatiștii proruși.

Oficialii de la Ministerul Apărării din Marea Britanie nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Londra sprijină suveranitatea Ucrainei

Un purtător de cuvânt al ministerului Apărării a declarat pentru The Sunday Times că guvernul britanic lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situația și continuă să solicite Rusiei să ia măsuri pentru dezescaladarea tensiunilor.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri internaţionali sunt fermi în sprijinul acordat suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii sale teritoriale”, a declarat purtătorul de cuvânt.

O deplasare a două nave de război ale SUA în Marea Neagră, anunțată săptămâna aceasta, nu a fost ulterior confirmată.

Potrivit presei turcești, s-a vorbit despre o desfășurare a navei USS Donald Cook (distrugător cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke) și navei USS Roosevelt (din aceeași clasă) în Marea Neagră, două distrugătore nave afectate de obicei la Rota, în Spania. Cu toate acestea, aceste informații s-au dovedit a fi eronate.

author avatar
Tudor Borcea
315 afisari

2 COMENTARII

  1. Furtuna intr-un pahar de apa…
    Ati auzit de conventia de la Montreux?
    Ati auzit de lista lunga de defectiuni a avioanelor F35 care dupa 3 de ani nu a trecut inca de testele operationale?
    Ati auzit de evolutia sistemelor de aparare rusesti sau de evolutia avioanelor militare?

  2. Scuze.
    Perioada in care nu au reusit da treaca de testele operationale ale avionului F35 este de 20 de ani. Valoarea de 3 ani din mesajul precedent este eronata

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger