AcasăȘTIRI EXTERNEDupă caniculă, inundații fulgerătoare. 3 milioane de gospodării, în pericol / Meteorologii...

După caniculă, inundații fulgerătoare. 3 milioane de gospodării, în pericol / Meteorologii avertizează: „Va fi un potop incredibil”

După caniculă, inundații fulgerătoare. 3 milioane de gospodării, în pericol / Meteorologii avertizează: „Va fi un potop incredibil” / Foto: printscreen

Gospodăriile din Marea Britanie ar trebui să pregătească „genți de urgență” care să conțină telefoane mobile, documente de asigurare și bani, a anunțat Met Office, în condițiile în care, în urma unui „potop incredibil”, trei milioane de locuințe vor fi expuse riscului de inundații în această săptămână.

Marea Britanie a fost lovită luni de ploi abundente și furtuni – aducând un final turbulent unuia din cele mai secetoase valuri de căldură înregistrate vreodată. Însă acum meteorologii avertizează că vor urma ploi abundente urmate de inundații potențial catastrofale.

Ploi și furtuni, după maxime de peste 40 de grade

Familiile s-au pregătit pentru haos în trafic și întreruperi de energie electrică, în timp ce meteorologii au avertizat cu privire la inundații rapide și periculoase, scrie Daily Mail. Iar autoritățile locale le-au spus oamenilor să pregătească o geantă de urgență cu bunuri vitale în cazul în care casele lor sunt avariate de inundații.

Cu toate acestea, experții au avertizat că seceta este departe de a se fi terminat, deoarece țara are nevoie de săptămâni de precipitații pentru a-și reface rezervele de apă. Avertismentele vin după cea mai secetoasă lună iulie înregistrată vreodată în țară și cea mai secetoasă primă jumătate de an din 1976 încoace. Ploile vin după săptămâni de temperaturi ridicate, mercurul atingând luna trecută un record de 40,3C (104,5F).

Met Office a emis, luni și marți, un cod galben de furtuni pentru cea mai mare parte a Regatului Unit, alertă care va rămâne în vigoare miercuri în sudul Angliei. Meteorologii au avertizat că ploile torențiale ar putea provoca inundații reprezentând un pericol pentru viața oamenilor. De asemenea, au fost emise avertizări de inundații pentru anumite zone din vestul Londrei, în apropierea Tamisei, inclusiv Richmond, Chiswick și Putney.

Pericol la Londra

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat: „Le-am scris zecilor de mii de londonezi care locuiesc în case care ar putea fi afectate de inundații bruște. Mesajul meu pentru londonezi este să contacteze Floodline, să acceseze site-ul autorităților locale pentru a vedea ce pot pentru a reduce șansele de a fi inundați și, de asemenea, pentru a minimiza consecințele”.

Patrick Goulbourne, comisarul adjunct al Brigăzii de Pompieri din Londra, a adăugat: „Este foarte important ca londonezii – în special cei care locuiesc în demisoluri – să fie pregătiți și să știe ce trebuie să facă în cazul în care se produce o inundație”

„Fiți atenți la alertele meteorologice și pregătiți-vă o trusă de inundații sau o geantă de salvare. Oamenii pot folosi saci de nisip pentru a limita debitul de apă și își vor muta bunurile la un nivel mai înalt”. Potrivit National Flood Forum o „geantă pentru inundații” ar trebui să conțină asigurări și alte documente importante, telefoane mobile și încărcătoare, bani de urgență și medicamente.

Pentru părinții cu copii mici, ar trebui să includă, de asemenea, scutece, o jucărie preferată, haine, șervețele, lapte și mâncare pentru copii.

Avertizări și pentru Scoția și sudul Angliei

În afara capitalei, au fost emise avertizări de inundații pentru portul Christchurch din Dorset și de-a lungul râului Avon din Bristol și părți din Somerset. De asemenea, au fost emise 16 alerte de inundații care acoperă părți din Scoția, inclusiv Aberdeenshire, Angus, Skye și Scottish Borders.

Purtătorul de cuvânt al Met Office, Stephen Dixon, a declarat că este posibil ca furtuni și ploi puternice să lovească părți din Scoția, precum și zone din sud-vestul și estul Angliei. El a adăugat că în unele părți ar putea cădea până la 5 cm de precipitații – aproape cât o lună de ploaie – în doar trei ore. Profesoara Hannah Cloke, expertă în hidrologie la Universitatea din Reading, a avertizat că solul uscat și compactat  crește riscul de inundații „periculoase”, fiindcă nu absoarbe repede apa.

În ceea ce privește modul în care ar putea afecta orașe precum Londra, ea a declarat: „Dacă plouă abundent într-un oraș, sistemul de drenaj poate face față până la un anumit punct. Dar dacă ploaia este foarte puternică, sistemul poate fi copleșit – ploaia nu se poate scurge suficient de repede. De aceea este îngrijorător pentru metrou și parcările subterane”

author avatar
Tudor Borcea
755 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger