Doi bărbați condamnați în 1966 pentru asasinarea, cu un an mai devreme, la New York, a lui Malcom X, figură marcantă în lupta pentru drepturile civile, vor fi exonerați, a anunțat miercuri, 17 noiembrie, procuratura din Manhattan. O întorsătură legală majoră care reînvie o cicatrice din istoria Statelor Unite.
„Acești oameni nu au primit dreptatea pe care o meritau”, a declarat miercuri procurorul Cyrus Vance pentru The New York Times, în timp ce biroul său a confirmat că va avea loc o conferință de presă joi cu privire la „cele două condamnări abuzive anulate pentru uciderea lui Malcolm X”.
„Dovezi cruciale” au fost acoperite
Potrivit New York Times, este vorba de Muhammad A. Aziz, 83 de ani, eliberat din închisoare în 1985, și Khalil Islam, eliberat după ce și-a ispășit pedeapsa în 1987 și care a murit în 2009.
Potrivit cotidianului din New York, „investigația de 22 de luni efectuată în comun de parchet și avocații celor doi dezvăluie că procurorii”, FBI și Poliția din New York (NYPD) „au acoperit dovezi cruciale care, dacă erau cunoscute, ar fi dus probabil la achitarea lui Aziz și lui Islam”.
În februarie 2020, după difuzarea unui documentar pe Netflix („Who Killed Malcolm X?”), Cyrus Vance a cerut echipelor sale să reexamineze dosarul. „Ceea ce putem face este să recunoaștem această greșeală, gravitatea acestei greșeli”, a adăugat el.
„Nation of Islam”, capcana lui Malcom
Cunoscuți și sub numele de Norman 3X Butler și Thomas 15X Johnson, Muhammad Aziz și Khalil Islam erau membri ai „Nation of Islam”, o organizație politico-religioasă care susținea supremația negrilor și din care Malcolm X făcuse parte, ajungând unul din liderii mișcării, dar de care se distanțase și o părăsise ulterior, renegând-o.
În 1966, Muhammad Aziz și Khalil Islam au fost arestați și condamnați, împreună cu un al treilea bărbat, Thomas Hagan, pentru asasinarea activistului afro-american, care a fost împușcat în timpul unui discurs la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din Harlem, Manhattan, New York, la 21 februarie 1965. Ancheta a stabilit că au tras trei oameni.
Circumstanțele crimei sunt tulburi și persistă multe teorii ale conspirației, de la implicarea mai multor lideri ai „Nation of Islam” până la implicarea poliției sau a serviciilor secrete în eliminarea lui Malcom X (Malcom Little pe numele său real)
Dacă Thomas Hagan și-a recunoscut participarea la crimă, Muhammad Aziz și Khalil Islam și-au pretins întotdeauna nevinovăția. Muhammad Aziz a fost eliberat din închisoare în 1985 și acum are 83 de ani. Khalil Islam a fost eliberat în 1987 și a murit în 2009, la vârsta de 74 de ani.
Moartea sa a zguduit SUA, simbolizând tensiunile politice și sociale ale țării din anii 1960, marcați și de asasinarea președintelui John F. Kennedy, în 1963, și a unei alte figuri din apărarea drepturilor civile, Martin Luther King, în 1968.