AcasăȘTIRI EXTERNEDupă 33 de ani, reîntoarcerea Cortinei de Fier între Europa de Est...

După 33 de ani, reîntoarcerea Cortinei de Fier între Europa de Est și Europa de Vest. Ucraina, ultimul constructor pe listă

După 33 de ani, reîntoarcerea Cortinei de Fier între Europa de Est și Europa de Vest. Ucraina, ultimul constructor pe listă / Foto: Twitter

Din noiembrie 1989, Europa de Est și Europa de Vest nu mai erau separate de ziduri. 33 de ani mai târziu, barierele sunt din nou ridicate.

După Polonia, Letonia și Lituania, acum este rândul Ucrainei să ridice garduri și bariere. Desigur, frontierele împrejmuite între Est și Vest nu sunt ceva nou.

O mișcare care ia amploare

Kirilo Timoșenko, secretarul general adjunct al președinției ucrainene, a anunțat la 11 noiembrie construirea unui zid la granița cu vecinul său Belarus.

Această barieră este în prezent în construcție în regiunea Volin (nordul Ucrainei). Trei kilometri au fost deja construiți. Construcția este formată dintr-un zid de beton acoperit cu sârmă ghimpată, un șanț și un drum de patrulare. Vor fi instalate și alte echipamente, cu siguranță camere de luat vederi și detectoare, potrivit lui Timoșenko.

O activitate similară a fost lansată în alte două oblasturi nordice: Rivne și Jîtomir. Scopul este de a bloca frontiera și de a împiedica orice trecere a migranților, al căror aflux către vecinii săi este facilitat de Belarus.

Frontierele împrejmuite între Est și Vest nu sunt ceva nou. De exemplu, Lituania a construit un gard de-a lungul graniței sale cu enclava rusă Kaliningrad în 2017; Estonia a început să construiască un gard de-a lungul a o parte din cei 110 kilometri ai graniței sale estice; iar Letonia a lansat un proiect în 2019 pentru a îngrădi complet cei 300 km de graniță cu Rusia.

Ziduri și sârmă ghimpată finanțate de UE

La începutul lunii noiembrie, ministrul polonez al Apărării a anunțat construirea unei bariere de-a lungul graniței cu enclava rusă Kaliningrad pentru a împiedica trecerile ilegale de migranți, despre care Varșovia susține că sunt orchestrate de Rusia. Decizia a fost luată în urma lansării zborurilor care leagă Orientul Mijlociu și Africa de Nord de Kaliningrad.

În plus, Polonia tocmai a finalizat un zid cu Belarus. Zidul are o înălțime de 5,5 metri, se întinde pe o distanță de 186 de kilometri și se estimează că va costa 350 de milioane de euro. Este un subiect controversat. Pe de o parte, acest lucru îi face pe migranții care încearcă să tranziteze Belarusul să fie în situații și mai precare, unde sunt instrumentalizați. Pe de altă parte, zidul, finanțat de Uniunea Europeană, traversează pădurea din Białowieża și amenință diverse specii de animale protejate, precum râsul.

După Polonia, Lituania a ridicat o barieră de-a lungul graniței cu Belarus. Motivul? Pentru a preveni trecerea ilegală a frontierei de către migranții din Belarus, asupra cărora autoritățile de la Minsk nu au nici un control. Polițiștii de frontieră lituanieni îi acuză chiar pe omologii lor din Belarus că îi ajută pe migranți să intre în Lituania, scrie Ouest-France.

Construcția acestei bariere este acum finalizată. Din cei 679 km de frontieră dintre Lituania și Belarus, peste 500 km sunt acum acoperiți de un gard de 4 m înălțime, acoperit cu sârmă ghimpată. Restul frontierei trece prin lacuri sau urmează râuri care sunt mai ușor de controlat. Costul gardului este de 152 de milioane de euro.

Finlanda se izolează de Rusia

1.300 km de frontieră separă Finlanda de Rusia. La începutul lunii octombrie, guvernul a anunțat că 260 km vor fi securizați, deoarece autoritățile finlandeze îi consideră prea „poroși”. Vor fi înlocuite barierele actuale din lemn cu porți mai bine monitorizate și mai puțin ușor de trecut. Prim-ministrul Sanna Marin este în favoarea acestui lucru, dar dorește un consens larg din partea Parlamentului, deoarece lucrările costisitoare ar putea dura mai mulți ani.

Controlarea emigrației este una, dar ridicarea unei noi cortine de fier între Est și Vest este altceva, ceea ce ar putea duce Europa înapoi cu mai bine de 30 de ani. Mai ales dacă războiul din Ucraina se va încheia cu o încetare a focului în stil coreean, cu Rusia  încetând lupta, dar fără a preda armele și fără a semna vreun acord oficial de pace și neagresiune.

author avatar
Tudor Borcea
491 afisari

1 COMENTARIU

  1. OHOOOOOO !!!!!!!!!!!! BAIETII AU BANI PTR …JUCARII , LE TRIMIT TATAIA BIDEU SI MATUSA URSULA…….CE COPIII NOROCOSI, MACAR ACUM SA AIBA JUCARII !!!!!!!!!!!!!!SI ACUM , VORBIND SERIOS, MA ROG, CAT SE POATE, SUNTEM DIN CE IN CE MAI TAMPITI………

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger