AcasăȘTIRI EXTERNE„Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”. Nouă polemică între republicani și democrați în...

„Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”. Nouă polemică între republicani și democrați în SUA / „Biden vă atacă electrocasnicele”

„Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”. Nouă polemică între republicani și democrați în SUA / „Biden vă atacă electrocasnicele” / Foto: printscreen

După avort, arme de foc sau măști sanitare, republicanii și apărătorii libertăților din SUA s-au mobilizat în fața reglementărilor guvernamentale privind aragazele.

Focul a fost aprins după ce comentariile făcute de șeful unei agenții guvernamentale au declanșat una dintre acele controverse care marchează viața politică din SUA.

„Democrații vă atacă electrocasnicele de bucătărie”

Într-un interviu recent acordat Bloomberg, Richard Trumka, membru al Comisiei pentru siguranța produselor de consum (CPSC), a declarat că, din cauza poluării emise de aragazele pe gaz, nu este exclusă interzicerea acestora.

„Acesta este un pericol ascuns”, a spus el, referindu-se la potențialele probleme respiratorii pe care le pot provoca. „Toate opțiunile sunt pe masă. Produsele care nu pot fi făcute sigure pot fi interzise”.

Acest lucru a fost suficient pentru a lansa zvonul unei interdicții iminente a aragazelor clasice și pentru a face ca oficialii de dreapta și utilizatorii de internet să se revolte, scrie 20 Minutes. Ulterior, Trumka a dat asigurări că nu era vorba de o interdicție, ci de noi reglementări. Degeaba.

Luând în discuție o posibilă încercare de a le călca în picioare libertățile, unii s-au dat drept apărători ai mâncării bine gătite – „aragazele electrice sunt zero barat”, potrivit comentatorului conservator Matt Walsh. Alții, ai celor defavorizați în fața unor oficiali guvernamentali văzuți ca privilegiați, întrucât aragazele cu inducție sunt scumpe în SUA.

„Democrații vă atacă electrocasnicele de bucătărie”, a declarat senatorul Tom Cotton, din Arkansas. „Dorința lor de a controla fiecare aspect al vieții voastre nu cunoaște limite, inclusiv modul în care vă pregătiți micul dejun”, a scris el pe Twitter.

„Va trebui să veniți să mi-l smulgeți din mâini”

Jeff Duncan, membru al Congresului din Carolina de Sud, a denunțat un alt „abuz de putere” din partea administrației Biden. „Birocrații de la Washington nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în modul în care americanii își pregătesc cina”, a tunat el pe Twitter. „Nu voi renunța NICIODATĂ la aragazul meu cu gaz”, a adăugat fostul medic de la Casa Albă al lui Donald Trump, Ronny Jackson.

La fel ca alți internauți, Matt Gaetz, ales din Florida, a postat cu mândrie un videoclip cu un arzător de aragaz – în Statele Unite, aproximativ 35% dintre bucătării funcționează pe gaz.

El a scris: „Va trebui să veniți și să mi-l smulgeți din mâini”, folosind o frază popularizată de actorul Charlton Heston, mult timp președinte al puternicului lobby al armelor NRA, care a marșat pe această idee în 2000, fluturând o armă pentru a-i avertiza pe democrați împotriva oricărei încercări de a ataca armele.

„Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”

În aceeași ordine de idei, Jim Jordan, din Ohio, a postat un tweet asemănător unui motto: „Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”. Chiar și democratul Joe Manchin, susținător al centralelor pe cărbune, a considerat că „guvernul nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în modul în care americanii gătesc”.

Confruntați cu polemica, Casa Albă și șeful Comisiei pentru siguranța produselor de consum au fost nevoiți să se exprime. „Președintele Joe Biden nu susține interzicerea aragazelor cu gaz”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Karine Jean-Pierre. Iar comisia, „care este independentă, nu interzice aragazele cu gaz”.

„Vreau să lămuresc lucrurile. Contrar relatărilor recente din presă, nu încerc să interzic aragazele pe cu gaz”, a scris Alex Hoehn-Saric, șeful CPSC, amintind totodată că, potrivit unor studii, „emisiile de la aceste dispositive pe cu gaz pot fi periculoase. Cercetări recente (care nu sunt unanime) atribuie gătitului cu gaz aproximativ 12% din cazurile de astm infantil din SUA și Europa. Acest lucru nu a oprit fluxul de reacții indignate din partea dreptei.

author avatar
Tudor Borcea