AcasăȘTIRI EXTERNEDublarea actorilor, următoarea slujbă care va dispărea. Inteligența artificială învie și vocile...

Dublarea actorilor, următoarea slujbă care va dispărea. Inteligența artificială învie și vocile morților

Dublarea actorilor, următoarea slujbă care va dispărea. Inteligența artificială învie și vocile morților

Inteligența artificială recrează voci sintetice mai „reale” decât cele naturale.

Potrivit unui sondaj BVA, majoritatea covârșitoare a francezilor (70%) preferă să vadă filme străine în limba franceză, mai degrabă decât în ​​versiunea lor originală subtitrată. În SUA , procentul este de 59% în favoarea dublării mai degrabă decât a subtitrărilor.

Aceasta înseamnă că dublarea are un viitor în anii ce vin. Dar actorii care se ocupă de această sarcină își vor vedea viitorul compromis de sosirea inteligenței artificiale.

Algoritmi pentru voci sintetice

Noile companii folosesc astfel algoritmi pentru a crea voci sintetice, capabile nu numai să reproducă vocea actorului original într-o versiune străină, ci și plânsete, țipete sau râs mai „adevărate” decât cele din natură, scrie Wall Street Journal.

Mai mult: aceste inteligențe artificiale pot reproduce vocile actorilor decedați sau pot adăuga dialoguri post-producție. Toate fără ca spectatorul să observe subterfugiul.

În lunile următoare, filmul de groază Every Time I Die, lansat în 2019 în Statele Unite, va fi primul care va beneficia de această tehnologie când va rula în America de Sud. Publicul va putea astfel să audă actori americani „vorbind” în spaniolă sau portugheză, datorită start-up-ului Deephub din Israel. Acesta din urmă a înregistrat cinci minute de replici de la fiecare actor vorbitor de engleză, apoi a creat dialoguri într-o limbă străină, de la zero.

În 2020, când Luke Skywalker a apărut ca tânăr Jedi în seria Mandalorian (derivată din saga Războiul Stelelor ), vocea actorului fusese deja modificată artificial folosind înregistrările lui Mark Hamill când avea 40 de ani.

Sursele au inclus vechi secvențe sonore din trilogia originală Star Wars , o emisiune radio veche și o carte audio din această perioadă citită de Mark Hamill. O ispravă realizată de startup-ul Respeecher, cu sediul în Kiev, Ucraina.

Om contra mașină

Tehnologia ar putea fi folosită desigur pentru desene animate, voice-off sau reclame, ceea ce ar face posibil să se renunțe la actori profesioniști (o zi de dublare costă în jur de 250-300 de euro dar poate fi mult mai mult când sunt actori celebri).

Unii plănuiesc să folosească aceste voci sintetice pentru a modifica discuțiile din jocurile video sau pentru a rescrie dialoguri mai „moderne” sau mai puțin ofensatoare din filme vechi (de exemplu pasaje considerate rasiste sau misogine).

Toate acestea încep să-i îngrijoreze pe actorii profesioniști, care protestează văzându-și vocile modificate fără să știe. În mai, artistul vocal Bev Standing a intentat un proces împotriva TikTok, susținând că platforma a folosit o sinteză vocală a vocii sale, fără consimțământul său, care a fost apoi refolosită de mii de ori, inclusiv pentru a rosti insulte, scrie Korii.

Alții sunt îngrijorați de derivele „deep fakes”, care ar putea face rostirea unui discurs complet inventat sau absurd al unui actor real. Între voci sintetice și avatare create pe computer, profesia de actor este mai mult ca niciodată amenințată.

author avatar
Tudor Borcea
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger