Cauta

Dubla măsură a Occidentului: City of London, scutit de impozitul global pe profit

Ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, face presiuni pentru ca centrul financiar al Londrei să fie scutit de viitorul sistem global de impozitare minimă pe profit promovat de țările G7.

Sâmbătă, grupul G7 a ajuns la un acord – considerat “istoric” chiar de Sunak!  – pentru creșterea impozitării internaționale a celor mai mari multinaționale precum Alphabet, Apple și Amazon.

Acest acord prevede stabilirea unei cote minime globale de cel puțin 15% pentru impozitul pe profit și principiul plății impozitului în țările în care companiile își vând bunurile și serviciile.

Un oficial apropiat de discuții a spus că Marea Britanie se numără printre țările  care solicită ” o scutire de servicii financiare”, de teamă că băncile globale cu sediul la Londra vor fi afectate, potrivit Financial Times.

Rishi Sunak este așteptat să-și extindă presiunile la reuniunea țărilor G20, pe 9 iulie.

Dubla măsură se extinde și în Uniunea Europeană.

Blocul celor 27 de țări a fost un avocat vocal în actualizarea regulilor fiscale mondiale pentru a viza unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley. Dar pe plan intern, acordul G7 provoacă deja un conflict  puternic între susținători – Germania, Franța, Italia – și țările cu regimuri fiscale avantajoase pentru corporații, cum ar fi Irlanda, Luxemburg, Cipru sau Olanda, care văd negocierile ca o amenințare directă la adresa viitoarei lor creșteri economice.

„Paradisurile fiscale europene nu au niciun interes să cedeze”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold.

Regimul fiscal propus de Bruxelles va viza orice firmă tehnologică care operează în întreaga UE cu venituri anuale de cel puțin 250 milioane EUR sau 300 milioane USD. Aproximativ 9.000 de companii sunt așteptate să intre în plasă. Multe dintre acestea vor fi europene, nu americane.

Țările UE vor petrece luni, dacă nu chiar ani, pentru a adopta cea mai bună modalitate de a obține legislația locală în conformitate cu revizuirea fiscală mondială.

Fără aprobarea universală – inclusiv din acele țări considerate paradisuri fiscale – Europa nu va putea fi de acord cu un pachet fiscal global.

În SUA, depinde de Congres să semneze orice acorduri pe care președintele Joe Biden le-ar putea încheia privind impozitele globale, însă Politico subliniază că acest lucru “nu este sigur”.

Mai mult, administrația ar avea nevoie de o majoritate de două treimi în Senat pentru a face orice modificare a tratatelor fiscale bilaterale ale SUA, care ar putea fi necesare în urma acordului G7.

Ultimele stiri

  • Europa preia frânele apărării Ucrainei în timp ce Rusia se duce spre Africa
  • Asociația Prosumatorilor acuză: Proiectul Ministerului Energiei pentru fotovoltaicele de pe blocuri, o ”golăneală” din care locatarii nu câștigă nimic
  • Parol d’onor dom Președinte!
  • Vine, vine sărăcia! Ne vor ajuta și băncile
  • SCIA 9 – Gala Smart City Industry Awards
  • Breaking News… în jurul lumii: Crizele și conflictele domină scena mondială
  • Microbiomul și Sistemul Imunitar: De Ce Sănătatea Începe În Intestin
  • Ofensivă economică europeană: 20 de bănci rusești, în pragul excluderii din SWIFT
  • Breaking news… în jurul lumii: Crize în lanț, atacuri și alianțe fragile
  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Exit mobile version