AcasăȘTIRI EXTERNEDrone ieftine și de unică folosință. SUA îmbrățișează „războiul de uzură”

Drone ieftine și de unică folosință. SUA îmbrățișează „războiul de uzură”

Drone ieftine și de unică folosință. SUA îmbrățișează „războiul de uzură”

„Războiul low cost” și dispozitivele ad hoc capătă o importanță strategică majoră.

Firma Kratos Defense este cunoscută în special pentru drona sa armată și stealth XQ-58A Valkyrie, care a efectuat primul său zbor în 2019. Forțele Aeriene ale SUA ar putea primi un prim exemplar operațional în lunile următoare și în care își pune mari speranțe.

Proiectul „Off-Board Sensing Station”

Kratos nu intenționează să se oprească aici – și nici guvernul SUA, care vede că „războiul low cost” și dispozitivele ad hoc capătă o importanță strategică majoră.

Președintele firmei, Eric DeMarco, a anunțat că începe să lucreze, ca și alți furnizori obișnuiți ai Pentagonului, la un proiect încă foarte secret numit „Off-Board Sensing Station” (OBSS).

După cum explică The Drive, detaliile despre OBSS sunt inerent foarte limitate. „Da, există foarte puține detalii disponibile public cu privire la această oportunitate”, a spus DeMarco. „Foarte putine. Dar este un sistem „attritable” și cu costuri reduse. (…) Este un program care are ramificații”.

„Attritable”

„Attritable”? Anglo-saxon, termenul se referă la războiul de uzură, un concept vechi de când lumea, care înseamnă învingerea inamicului „tocându-l” zilnic și epuizându-i capacitățile sale tehnice, umane și financiare.

În cazul lui XQ-58A Valkyrie sau al dispozitivelor similar produse în China sau în Turcia, ideea este de a produce în cantități mari dispozitive avansate din punct de vedere tehnic, dar ieftine, deci dispensabile, fără o prea mare bătaie de cap pentru armata care le operează. Și care să înlocuiască unele avioane de luptă, competente dar foarte costisitoare.

XQ-58A Valkyrie costă între 2 și 3 milioane de dolari, în funcție de cantitățile produse. Prin comparație, un F-35 costă 90 de milioane de dolari, care în plus este condus de o ființă umană a cărei viață trebuie protejată cu orice preț.

Divizia „Ghost Works”

Divizia „Ghost Works” a Kratos Defense, specializată în aceste proiecte discrete,  va fi responsabilă pentru proiectarea acestei continuări logice – dar poate diferită prin dimensiunea sa, ca și prin forma sa de XQ-58A Valkyrie.

Aceasta din urmă a fost concepută în doar doi ani și jumătate pentru a fi coechipier ofensiv al avioanelor cu echipaj, sau chiar pentru a constitui un roi ofensiv și fără pilot în cadrul proiectului Skyborg. Capacitățile sale continuă să se extindă – a reușit recent să desfășoare un fel de mini-dronă ALTIUS-600, scrie Korii/Slate.

Tehnicile de proiectare rapidă, obișnuite acum în acest sector, dovadă fiind nașterea Digital Century Series, și cunoștințele pe care Kratos le-a acumulat atât în ​​hardware, cât și în software ar trebui să servească drept o bază utilă pentru dezvoltarea rapidă și ieftină a OBSS.

Un briceag elvețian?

În mod neobișnuit, platforma tehnologică OBSS ar trebui să devină proprietatea guvernului SUA, care ar putea apoi să o adapteze pentru a răspunde amenințărilor în schimbare.

După cum explică The Drive, rolul exact al „Off Board Sensing Station” rămâne neclar. Capabil să aducă informații acolo unde armata nu ar risca viața unei ființe umane, ar putea fi piatra de temelie, centrul de comandă și comunicare al „roiurilor de drone” de care militarii americani, dar și rivalii lor, sunt foarte interesați.

OBSS ar putea fi, de asemenea, elementul cheie al armamentului cu rază lungă de acțiune, inteligent și interconectat, pe care Pentagonul îl construiește în prezent.

Lansate la mare distanță de zonele cu risc, aceste arme vor necesita prezența pe prima linie a dispozitivelor capabile să coordoneze atacurile, să determine ținte și să le aducă moartea – uzând inamicul fără a se uza pe sine, până când acesta renunță.

author avatar
Tudor Borcea
338 afisari

1 COMENTARIU

  1. Numa la razboaie va stă capu ăla cu căcat în loc de creier! Umanitatea nu de razboaie are nevoie ci de PACE și dezvoltare, evoluție !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger