AcasăȘTIRI EXTERNEDrona ucraineană care a survolat România purta o bombă cu fragmentare. Unde...

Drona ucraineană care a survolat România purta o bombă cu fragmentare. Unde s-a prăbușit

La 10 martie, la aproximativ două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, o dronă Tu-141 „Strizh” de concepție sovietică, s-a prăbușit într-un cartier din Zagreb, în Croația, fără a face victime, aproape de un oraș universitar, după ce a zburat timp de șapte minute în spațiul aerian croat.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Croat al Apărării, aparatul ar fi decolat „după toate evidențele” din Ucraina, înainte de a survola România și Ungaria timp de 40 de minute. În plus, ulterior au fost găsite urme de explozibili pe epava aeronavei.

Bombă cu fragmentare

„Acesta este spațiu aerian NATO, românesc, maghiar și croat și nu mai putem tolera o astfel de situație. Nu ar trebui să se întâmple din nou. A fost o amenințare evidentă la care ar fi trebuit să reacționăm”, a declarat premierul croat, Andrej Plenkovic.

Având 14 metri lungime și o greutate de aproximativ șase tone, Tu-141 „Strizh” a fost proiectată în anii 1970 pentru misiuni de recunoaștere în spatele liniilor inamice. Cu o rază de acțiune de 1.000 km, drona poate zbura cu o viteză maximă de 600 de noduri, la o altitudine de 20.000 de picioare. Și, până în prezent, doar forțele ucrainene le-ar avea, omologii lor ruși le-au scos oficial din inventar.

La puțin după o lună de la incident, un prim raport a fost publicat de experții în balistică. Din analizele efectuate reiese că drona transporta o bombă cu fragmentare OFAB 100-120, transportată în general de avioane MiG-29, Su-30, Su-27, Su-25 și Su-17, scrie Opex 360.

Mister cu privire la ținta urmărită

Cu toate acestea, bomba cu care era înarmată Tu-141 „Strizh” nu conținea explozibili de calitate militară. Astfel, expertul criminalist Ivana Bacic, citat de agenția Reuters, a vorbit mai degrabă despre o „substanță explozivă” care s-ar fi „descompus în întregime în timpul exploziei dronei, ceea ce a complicat identificarea acesteia”.

Cât despre drona în sine, descrisă ca fiind „bine întreținută”, s-ar fi prăbușit din cauza unei „defecțiuni” a „sistemului său automat de aterizare”. Cu toate acestea, misterul rămâne: experții au refuzat să precizeze originea acestei drone și să confirme dacă Zagreb a fost într-adevăr destinația sa finală.

author avatar
Tudor Borcea
933 afisari

2 COMENTARII

  1. Nazistii lui Poponel Zelinsky vor sa faca distrugeri si in Romania Criminalului Tradator Shase Case Joianis, pentru a da vina pe Rusia.

    Clona Poponel Zelinsky si-a ucis propriul popor ca sa dea vina pe rusi, iar acum se extinde pentru a declansa un un razbpi extins asa cum vrea Mafia Khazera – Cabala.

    Criminalii tradatori din Romania tac si ascund adevarul asa cum au facut cu MIG-ul care a fost doborat de o racheta S 300 lansata de Ucraina, iar TRADATORII CRIMINALI au spus ca a fost o eroare umana.
    Erori umane sunt ei, CRIMINALII RETARDATI care fac GENOCID asupra poporului roman IDIOT care doarme in papuci.

  2. Criminalii ucrainieni fac provocări că să atragă Romania in razboi ,probabil înțeleși cu conducerea României.Poporul român este afazic ,că un bolnav psihic, din moment ce nu lupta că ai lui copii să moară într-un război care nu-i apartine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger