AcasăȘTIRI EXTERNEDroguri, complicitate, extorcare. Cum și-au cumpărat talibanii victoria

Droguri, complicitate, extorcare. Cum și-au cumpărat talibanii victoria

Droguri, complicitate, extorcare. Cum și-au cumpărat talibanii victoria

Victoria fulgerătoare a talibanilor a fost câștigată bazându-se pe banii din droguri și cumpărarea complicității autorităților. Deseori corupția este cea mai gravă formă de terrorism.

Americanii au răspuns blocând fondurile Băncii Centrale Afgane deținute în Statele Unite. FMI își suspendă, de asemenea, sprijinul financiar.

Corupția și lăcomia au dus la ceea ce opinia publică innternațională a putut vedea în ultimele zile în Afganistan: de la plecarea președintelui Ashraf Ghani și până la ororile de pe aeroportul din Kabul.

„Gangsteri teocrați”

Prăbușirea Afganistanului nu se datorează întâmplării. Victoria fulgerătoare a talibanilor este și rezultatul negocierilor purtate în spatele ușilor, așa cum subliniază Bilal Sarwary, un jurnalist afgan. Complicități cumpărate din bani de droguri. Pentru a-și finanța efortul de război, talibanii au făcut din această țară o placă turnantă a traficului de heroină.

„Gangsterii teocrați”, așa cum îi definește Lynne O’Donnell, jurnalistă care, împreună cu fotograful Massoud Hossaini, a acoperit  știrile din ultimele trei luni în Afganistan. Talibanii sunt în fruntea unui puternic cartel al drogurilor care inundă lumea cu heroină și metamfetamină.

Veniturile islamiștilor

Care sunt veniturile lor? Potrivit unui raport confidențial NATO dezvăluit de Radio Free Europe, în 2019-2020, acestea s-au ridicat la 1,37 miliarde de euro, o creștere cu 400% față de 2016, scrie Ouest-France.

Pentru a se finanța, pe lângă banii din droguri, talibanii se pot baza pe exploatarea clandestină a minelor de pietre prețioase din teritoriile ocupate, pe extorcare în schimbul protecției și prelevării drepturilor vamale în zonele de frontieră.

Acest raport subliniază, de asemenea, că donațiile străine (persoane fizice și state) se ridică la 240 de milioane de dolari. Suficient pentru a finanța tăcerea și complicitatea, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

Apropiații fostului vicepreședinte Amrullah Saleh, refugiat în valea Panjshir, necontrolată de talibani, îl acuză pe Ashraf Ghani că a făcut în ultimele luni numiri al căror obiectiv era de a fi lăsată cale liberă talibanilor pentru a cuceri Kabulul. Sau poate pentru a-și proteja apropiații. Paștun de etnie, originar din Logar, Ghani aparține tribului Ahmadzai. Afganistanul este un mozaic etnic: paștuni (majoritari), tadjici, hazari, uzbeci, turkmeni.

Afganii nu sunt de vâzare, doar de închiriat

Totul se negociază. Afganii nu sunt de vânzare, dar pot fi de închiriat , se spune uneori. În ianuarie, la Kabul, un fost executiv superior al serviciilor de informații afgane a vorbit despre inversarea alianțelor obținute contra vile și mașini de lux din Doha, capitala Qatarului.

La sfîrșitul lunii iulie, pentru a putea pune o capcană în jurul economiei afgane și a colecta taxe vamale, talibanii au lansat o vastă mișcare de încercuire prin preluarea controlului asupra frontierelor principale.

„Fără a întâmpina rezistență, complicitatea fusese cumpărată. În caz contrar, cum să explicăm că postul de frontieră cu Iranul ar fi putut cădea în timp ce a fost atacat de patruzeci de talibani cu motociclete, mărturisește Abdul, un rezident din Herat. Ismail Khan, care era responsabil pentru organizarea rezistenței împotriva talibanilor, a fost capturat de aceștia în urma unei trădări a autorităților afgane.

Și apoi, timpul înseamnă bani. În timpul negocierilor de la Doha din 2019, talibanii știau că americanii sunt sub presiune. Pentru Donald Trump, trebuia semnătura lor înainte de alegerile prezidențiale.

Au jucat cartea acestei urgențe pentru a obține un acord de retragere în februarie 2020 a Statelor Unite și eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul a 1.000 de membri ai forțelor afgane.

Fonduri afgane blocate la Washington

Ca măsură de retorsiune, americanii vor să-i lovească pe talibani în portofel. Rezervele băncii centrale afgane depuse în Statele Unite sunt blocate. Talibanii au acces doar la 0,1% sau 0,2% din totalul rezervelor din Afganistan , a declarat miercuri (18 august) președintele Băncii Centrale a Afganistanului (DAB), Ajmal Ahmady, care a părăsit țara.

Rezervele băncii centrale afgane s-au ridicat la aproximativ 9 miliarde de dolari săptămâna trecută. Dar asta nu înseamnă că DAB deține fizic 9 miliarde de dolari în seiful său, așa că banii nu sunt în mâinile talibanilor, subliniază Ahmady. Activele, inclusiv numerarul și aurul, sunt deținute, printre altele, în conturile Băncii Centrale a SUA.

La rândul său, Fondul Monetar Internațional a anunțat miercuri că suspendă ajutorul acordat Kabulului din cauza incertitudinii după preluarea țării de către talibani. Afganistanul depinde major de ajutorul extern , observă Vanda Felbab-Brown, specialist în Afganistan la Brookings Institution, menționând că valoarea ajutorului era de cel puțin zece ori mai mare decât venitul talibanilor.

Dar acestea din urmă au monede de schimb. Abdullah Abdulahh, șeful Înaltului Consiliu pentru Reconcilierea Națională, a ales să rămână la Kabul pentru a negocia un guvern de tranziție. Este în supravegheat la domiciliu. Gărzile sale de corp au fost înlocuite de talibani. Și accesul la aeroport este blocat.

 

author avatar
Tudor Borcea
409 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger