AcasăȘTIRI EXTERNEDrogul care îngroapă tineretul Americii / De 50 de ori mai puternic...

Drogul care îngroapă tineretul Americii / De 50 de ori mai puternic ca heroina

Drogul care îngroapă tineretul Americii / De 50 de ori mai puternic ca heroina / Foto: printscreen

Makayla Cox, o liceană americană din Virginia, SUA, a crezut că ia un medicament pentru dureri și anxietate pe care l-a primit de la o prietenă. Dar pastila înghițită, la două săptămâni după ce a împlinit 16 ani, era fentanyl, un opioid sintetic de până la 50 de ori mai puternic decât heroina. A murit aproape imediat.

Elevă model și majoretă, fetei îi plăcea să picteze, să se joace cu câinii ei și spera să studieze dreptul la universitate, spune mama ei, Shannon Doyle, în vârstă de 41 de ani. După ce părinții ei au divorțat, Makayla a avut probleme de anxietate, agravate de pandemie. Vara trecută, un prieten i-a dat medicamentele contrafăcute.

80.000 de persoane, moarte de supradoză anul trecut

Într-o seară din ianuarie, după ce s-a uitat la un film cu mama ei, Shannon, Makayla părea să fie în formă când s-a dus în camera ei cu câinele ei, un husky care dormea adesea pe patul ei. Dar în dimineața următoare, Shannon a descoperit-o pe Makayla sprijinită de căpătâiul patului, pe jumătate așezată, cu un lichid portocaliu ieșindu-i din gură și din nas.

„Era toată țeapănă. Am scuturat-o, i-am strigat numele, am cerut ajutor”, a povestit Shannon. „Vecinii mei au venit și au încercat să o resusciteze, dar era prea târziu. După aceea, nu-mi amintesc prea multe”. Pastilele albastre găsite în patul lui Makayla erau, de fapt, alcătuite în întregime din fentanyl.

În Statele Unite, criza opioidelor atinge proporții catastrofale. Anul trecut, peste 80.000 de persoane au murit din cauza supradozelor de opioide, majoritatea din cauza medicamentelor sintetice precum fentanylul – de șapte ori mai multe decât în urmă cu zece ani.

„Aceasta este cea mai periculoasă epidemie pe care am văzut-o”, spune Ray Donovan, un oficial de rang înalt din cadrul Agenției americane de combatere a drogurilor (DEA). „Fentanylul nu este ca orice alt drog ilicit, este instantaneu mortal”.

Iar numărul de decese crește foarte rapid în rândul tinerilor. În 2019, 493 de adolescenți americani au murit din cauza supradozelor. Până în 2021, numărul acestora a crescut la 1.146. Aceștia obțin medicamente contrafăcute prin intermediul rețelelor de socializare. Și, fără să știe, ingerează pastile care conțin fentanyl.

Dealerii, pe Snapchat, TikTok și Instagram

Pentru a ajunge la tineri, traficanții de droguri folosesc aplicații precum Snapchat, TikTok și Instagram. Adesea, acestea înlocuiesc numele medicamentului cu emoticoane. Oxicodona, un drog care creează o dependență foarte mare, are forma unei banane pe jumătate decojite. Xanax, un tranchilizant, are forma unui baton de ciocolată.

Numărul americanilor care consumă droguri a fost destul de stabil în ultimii ani, dar ceea ce se schimbă este periculozitatea substanțelor, potrivit lui Wilson Compton, director adjunct al Institutului Național pentru Abuzul de Droguri din SUA, scrie Le Journal de Montreal.

Fentanylul este atât de puternic încât diferența dintre viață și moarte este mai mică de un gram. „Este nevoie doar de cantități foarte mici pentru a deveni o otravă care te împiedică să respiri”, a declarat Wilson Compton. Cea mai mare parte a fentanylului ilegal din SUA este fabricat de cartelurile mexicane, folosind produse expediate din China.

Drogul este o afacere bună pentru aceste grupuri criminale, deoarece fentanylul este puternic și înseamnă că o doză mai mică este suficientă pentru a umple o pastilă. Un kilogram de produs pur, cumpărat cu aproximativ 12.000 de dolari, este transformat în jumătate de milion de pastile mai ușor de transportat, în valoare de până la 30 de dolari fiecare.

Anul trecut, DEA a confiscat aproape șapte tone de fentanyl – suficient pentru a ucide fiecare american. Patru din 10 pastile conțineau o doză letală.

Într-un hol al sediului central al agenției antidrog, pe pereți sunt afișate fotografii ale „fețelor fentanylului”. Colecția de portrete aduce un omagiu unor tineri ale căror vieți au fost secerate recent de acest drog. Printre ei, și Makayla Cox.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.737 afisari

7 COMENTARII

  1. Sutele de milioane de avorturi/an, drogurile, homosexualitatea, vaccinul „eficient si sigur”, criza alimentara, criza energetica, etc. etc. ….. toate acestea sunt „ispravile” Sinagogii Satanei.
    Blestemata sa fii Sinagoga Satanei, în vecii vecilor !

  2. Peste 60 de milioane de persoane din Amerlica se drogheaza ,in 2021 au murit de over dose peste 90 de mii de tineri sub 25 de ani ,tara democratiei un genocit pe fata controlata de guvern

  3. Atunci tu proastelor la viitorul untold ca sa prindeti ritmul si cu capul luati doar jumatate de pastila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger