AcasăȘTIRI EXTERNEDrepturile lucrătorilor, terfelite de multinaționale. Violențe fizice și omoruri. Coca-Cola, H&M, Amazon,...

Drepturile lucrătorilor, terfelite de multinaționale. Violențe fizice și omoruri. Coca-Cola, H&M, Amazon, Nestle și Hyundai, acuzate de abuzuri

Drepturile lucrătorilor, terfelite de multinaționale. Violențe fizice și omoruri. Coca-Cola, H&M, Amazon, Nestle și Hyundai, acuzate de abuzuri / Foto: printscreen

Potrivit unui raport al International Trade Union Confederation (Confederația Internațională a Sindicatelor, ITUC) publicat marți, 28 iunie, încălcările drepturilor lucrătorilor au atins un nivel „record” în lume. Europa nu face excepție, 26% dintre țările de pe continent raportând astfel de abuzuri.

În 50 dintre cele 148 de țări cuprinse în cea de-a noua ediție a  „Global Rights Index”, lucrătorii au fost supuși la violență fizică, față de 45 de țări în anul precedent. Europa nu face excepție, 26% dintre țările de pe continent raportând astfel de abuzuri (în creștere de la 12%).

ITUC face referire la interdicții sindicale, violențe fizice și chiar omoruri în 13 țări, printre care Italia, India și Africa de Sud, avertizează ITUC.

Instabilitatea, „exploatată” de guverne și angajatori

„Lucrătorii se află în prima linie a unei serii de crize extraordinare: niveluri istorice de inegalitate, o urgență climatică, pandemia Covid-19 și conflicte devastatoare”, spune Sharan Burrow, secretarul general al ITUC.

Raportul „arată cum este exploatată această instabilitate, atât de guverne cât și de angajatori care atacă drepturile lucrătorilor”, spune ea.Printre companiile vizate de ITUC se numără giganții Coca-Cola din Hong Kong și Uruguay, H&M din Noua Zeelandă, Amazon din Polonia, Nestlé din Brazilia și Hyundai din Coreea de Sud.

Pe listă se află și P & O Ferries, care în martie a concediat 800 de navigatori britanici și i-a înlocuit cu muncitori externalizați, majoritatea străini și plătiți cu mult sub salariul minim, scrie Ouest-France. ITUC acuză toate aceste companii că încalcă drepturile lucrătorilor, că sunt „legate” de astfel de abuzuri sau că nu-și folosesc „influența” pentru a le combate.

Lanterna roșie

87% dintre țările cuprinse în raport au încălcat dreptul la grevă, iar 77% dintre state au refuzat lucrătorilor dreptul de a înființa sau de a se afilia la un sindicat, încălcările au fost constatate în toate colțurile lumii.

Cu un scor mediu de 4,53, regiunea Mena (Orientul Mijlociu și Africa de Nord) rămâne cea mai „rea” din lume în ceea ce privește drepturile lucrătorilor în 2022, potrivit clasamentului în șase etape al ITUC. Nivelul 1 reprezintă încălcări „sporadice” ale drepturilor lucrătorilor, în timp ce nivelul 5+ reprezintă „nici o garanție” a drepturilor muncitorilor.

Încălcări „regulate” sau „repetate” în Europa

Cu un scor mediu de 2,49, Europa a obținut un scor mai bun, dar lucrătorii săi au suferit în continuare violențe fizice în 10 țări.

Aproape trei din patru țări europene (72%) au încălcat, de asemenea, dreptul la grevă, iar principalele state sunt acuzate de încălcări „regulate” (Marea Britanie) sau „repetate” (Franța, Spania) ale drepturilor lucrătorilor.

În această a noua ediție, raportul nu include date despre Ucraina sau despre Rusia, care a invadat țara vecină la sfârșitul lunii februarie. În luna mai, un raport al OIM menționa că 30% din locurile de muncă au fost pierdute în Ucraina ca urmare a războiului.

author avatar
Tudor Borcea
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger