AcasăȘTIRI EXTERNEDrepturi de copyright. Franța amendează Google cu 500 de milioane de euro

Drepturi de copyright. Franța amendează Google cu 500 de milioane de euro

Drepturi de copyright. Franța amendează Google cu 500 de milioane de euro

Pentru Autoritatea pentru concurenţă din Franţa, Google nu și-a respectat obligația de a negocia cu „bună credință” cu editorii de presă şi agenţiile de ştiri pentru a afişa părţi din articolele lor pe serviciul Google News.

Autoritatea pentru concurență a amendat, marți, 13 iulie, cu 500 de milioane de euro motorul de căutare Google, pentru că acesta nu a respectat decizia instituţiei cu privire la remunerarea editorilor de conţinut şi agenţiilor de ştiri pentru utilizarea conţinutului lor pe platforma Google, scrie AFP.

Cea mai mare amendă dată de „jandarmul” frrancez

Compania divizie a grupului Alphabet Inc., a ignorat o decizie din luna aprilie 2020 prin care i se cerea să negocieze „cu bună credinţă” cu editorii de presă şi agenţiile de ştiri pentru a afişa părţi din articolele lor pe serviciul Google News.

Amenda intervine într-un context de persiune internațională crescută asupra platformelor online precum Google și Facebook pentru a-și partaja mai mult veniturile cu media. Este cea mai mare amendă acordată până acum de Autoritatea pentru concurenţă din Franţa pentru nerespectarea uneia dintre deciziile sale.

„Sancţiunea de 500 milioane de euro ia în calcul gravitatea excepţională a încălcărilor observate precum şi faptul că atitudinea Google a condus la noi întârzieri în aplicarea legii”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva.

Autoritatea pentru concurență a precizat că Google trebuie să „prezinte în două luni o ofertă de remunerație pentru a despăgubi editorii şi agenţiile de presă pentru utilizarea conţinutului lor, sub amenințarea unei amenzi de până la 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

„Dezamăgire” peste ocean

„Suntem foarte dezamăgiți de această decizie, deoarece am acționat cu bună-credință pe tot parcursul perioadei de negociere. Această amendă nu reflectă eforturile depuse și nici realitatea utilizării conținutului de știri pe platforma noastră”, a reacționat un purtător de cuvânt al Google, scrie France 24.

De ani buni, editorii europeni cer organismelor de reglementare să contracareze puterea gigantului american, care i-a permis să atragă venituri din publicitate în valoare de miliarde de euro. În anul 2019 au fost înregistrate plângeri în Franţa de către grupuri reprezentând ziare şi reviste precum şi agenţia de presă France-Presse.

author avatar
Tudor Borcea
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger