AcasăȘTIRI EXTERNEDreptul la avort în SUA. Statul conservator care a votat „da”. Scrutinul,...

Dreptul la avort în SUA. Statul conservator care a votat „da”. Scrutinul, văzut ca un test politic național

Dreptul la avort în SUA. Statul conservator care a votat „da”. Scrutinul, văzut ca un test politic național / Foto: printscreen

Populația statului conservator Kansas, SUA, a respins, în cadrul unui referendum desfășurat marți, un amendament menit să elimine dreptul constituțional la avort. Scrutinul a fost văzut ca un test politic național.

Alegătorii din acest stat din Midwest au votat marți, pentru menținerea garanției constituționale privind avortul în cadrul unui referendum, primul vot important în această chestiune de când Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la avort.

Test politic la nivel național

Alegătorii din acest stat conservator au respins un amendament care ar fi eliminat din constituția statului textul care garanta dreptul la avort și ar fi putut deschide calea pentru o reglementare mai strictă sau o interdicție. Acest lucru înseamnă că avortul va continua să fie permis până la 22 de săptămâni de sarcină. Pentru minore este necesară permisiunea părinților.

Votul a fost văzut ca un test politic la nivel național, în condițiile în care multe state conservatoare au interzis deja sau intenționează să interzică orice drept la avort, în cadrul unor dezbateri extrem de controversate, scrie France 24.

Deși tabăra „nu” a obținut o victorie clară în Kansas, aceștia urmăresc cu îngrijorare statele vecine Missouri și Oklahoma, care au impus interdicții aproape totale a avortului. Missouri, de exemplu, nu face nicio excepție în cazul violului sau incestului.

Alte state, printre care California și Kentucky, urmează să voteze pe această temă în noiembrie, odată cu alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, în care republicanii și democrații speră să își mobilizeze susținătorii în jurul subiectului.

Votul, care a coincis cu alegerile primare din Kansas, a fost prima ocazie pentru alegătorii americani de a-și exprima opiniile cu privire la avort de când Curtea Supremă a anulat decizia istorică din 1973, Roe vs Wade. Mulți democrați susțin dreptul la avort, în timp ce conservatorii sunt, în general, în favoarea cel puțin a unor restricții.

În Kansas, însă, realitatea politică este mai complicată. Statul este puternic republican și nu a mai votat un democrat la Casa Albă din 1964. Dar cel mai populat comitat din Kansas a ales un democrat, Sharice Davids, în Camera Reprezentanților în 2018, iar guvernatorul statului, Laura Kelly, este democrat.

Potrivit unui sondaj din 2021, mai puțin de 20% dintre cei chestionați în Kansas au fost de acord că avortul ar trebui să fie ilegal chiar și în caz de viol sau incest.

author avatar
Tudor Borcea