Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 ianuarie. Țara este acum condusă de o dreaptă dură, care este implacabilă în ceea ce privește problemele legate de imigrație.
Suedia nu mai este o țară primitoare. În timpul crizei migrației din 2015, țara cu 10 milioane de locuitori a dat dovadă de cea mai mare solidaritate din Europa, primind 160.000 de refugiați. Șapte ani mai târziu, în acest regat în care unul din cinci locuitori s-a născut în străinătate, atmosfera s-a schimbat. Chiar și la urnele de vot.
Cote de refugiați și prelevarea de ADN
La capătul unei campanii în care eșecurile integrării au eclipsat totul, Democrații Suedezi (SD) au ieșit pe locul al doilea la alegerile legislative din septembrie, cu 73 de deputați și 20% din voturi (5% în 2010). În spatele stângii, dar înaintea dreptei tradiționale.
Partidul naționalist și anti-imigrație nu a reușit să se alăture coaliției formate de premierul Ulf Kristersson, un conservator aliat cu creștin-democrații și liberalii. Dar SD se bucură acum de o influență fără precedent. Liderul său, Jimmie Akesson, în vârstă de 43 de ani, și-a pus amprenta pe foaia de parcurs a guvernului, co-semnată de partidul său: o treime din cele 60 de pagini ale acordului se concentrează doar pe probleme de migrație.
Extrema dreaptă a reușit deja să impună o reducere drastică a sosirilor, cu o cotă de 900 de refugiați pe an, față de 6.400 în 2022. Și venitul minim necesar pentru a obține un permis de muncă în Suedia va crește: la aproximativ 33.000 de coroane pe lună (2.985 de euro), față de 13.000 de coroane (1.175 de euro) în prezent, informează Ouest-France.
Vânătoarea de migranți fără documente se va intensifica. Potrivit poliției de frontieră, aceștia sunt în număr de 18.000. Mult mai mult, spune ministerul imigrației, care anunță un recensământ al populației pentru a-i reloca mai bine, promite să sporească controalele de identitate în „cartierele sensibile” și intenționează să autorizeze polițiștii să fotografieze, să ia amprentele și chiar să ia ADN-ul oricărui individ care circulă fără acte.
Bande mafiote, violențe, droguri
Și mai controversat, guvernul nu exclude posibilitatea de a le cere funcționarilor publici să denunțe orice persoană aflată într-o situație neregulamentară. Acest lucru este inacceptabil pentru mulți angajați, asistente medicale sau profesori, care refuză să joace rolul de informator.
Principalele probleme economice și sociale sunt consecința unor niveluri ridicate de imigrație, a susținut Ulf Kristersson într-un discurs inaugural care a părut inspirat de amalgamul dintre imigrație și criminalitate pe care SD îl invocă
Dar acestea au fost alimentate de violențele dintre bandele mafiote, care au proliferat pe fondul traficului de droguri din ultimii ani. 50 de persoane au fost ucise de arme de foc în 2022, de trei ori mai multe decât în urmă cu zece ani, potrivit Consiliului suedez pentru prevenirea criminalității (Brå). În Europa, proporțional cu populația sa, doar Croația stă mai rău.