AcasăȘTIRI EXTERNEDrapelul Franței, ARS în Pakistan. Uriașe manifestații anti-Charlie Hebdo: „Decapitarea este pedeapsa...

Drapelul Franței, ARS în Pakistan. Uriașe manifestații anti-Charlie Hebdo: „Decapitarea este pedeapsa blasfematorilor!”

pakistan

Zeci de mii de oameni au protestat în Pakistan după ce săptămânalul francez de satiră Charlie Hebdo a republicat caricaturile cu profetul Mahomed.

Ultimul număr al revistei Charlie Hebdo cuprinde 12 caricaturi, una dintre ele arătându-l pe profetul Mohamed purtând o bombă în loc de turban, publicate pentru prima dată în 2006. „Nu ne vom ascunde niciodată. Nu vom renunţa niciodată”, a explicat directorul săptămânalului satiric, Laurent Sourisseau, într-un editorial alături de aceste caricaturi.

Republicarea sa a marcat începutul procesului a 14 presupuși complici ai atacului din ianuarie 2015 asupra redacției din Paris. Echipa editorială a scris că acum este momentul potrivit pentru republicarea desenelor, spunând că este „esențial” odată cu deschiderea procesului. Acest gest a stârnit însă furie în lumea musulmană, potrivit france24.com.

Pakistanezii au scandat „Moarte Franței”

Protestele de vineri din Pakistan au fost organizate de partidul islamist dur Tehreek-e-Laibak Pakistan cu mitinguri organizate în Karachi, cel mai mare oraș al țării, precum și în Rawalpindi, Peshawar, Lahore și Dera Ismail Khan. Protestatarii au strigat lozinci precum „Moarte Franței” și „Nu mai lătrați, câini francezi” și au încurajat populația să boicoteze produse franceze. „Decapitarea este pedeapsa blasfematorilor”, a fost scris pe mai multe afișe purtate de manifestanți.

Protestul s-a încheiat în mod pașnic după ce oamenii au călcat pe un steag francez, l-au stropit cu benzină și apoi i-au dat foc. „Guvernul pakistanez ar trebui să pună capăt imediat relațiilor sale diplomatice cu Franța”, a declarat clericul sunit Mohammad Zaman la miting. „Caricaturile publicate au afectat sentimentele a milioane de musulmani. Sper că acest act disprețuitor nu va fi repetat și cei responsabili pentru acesta vor fi duși în fața unei instanțe de judecată”, a adăugat el.

12 morți în atacul de la Charlie Hebdo

Teroriștii care au luat cu asalt sediul Charlie Hebdo, ucigând 12 persoane, au încercat să-l răzbune pe profetul Mahomed. La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi două zile mai târziu de forţele speciale antiteroriste franceze Un tribunal francez a început audierile miercuri, în prima zi a procesului.

author avatar
Andreea Vlad