Cauta

Două țări cu arme nucleare se războiesc din cauza orezului

De câteva luni, India și Pakistanul se sfâșie reciproc în jurul unui produs din moștenirea lor comună –  orezul basmati, pentru a afla care va fi autorizat să vândă sub această denumire în Uniunea Europeană acest produs atât de apreciat de consumatori.

India a depus la Comisia Europeană o cerere de indicație geografică protejată (IGP) care, dacă ar fi acceptată, ar garanta utilizarea exclusivă a numelui Basmati în UE.

Pakistanul, singura altă țară exportatoare din lume a acestui orez aromat și cultivat în Himalaya, s-a opus imediat acestei cereri publicate în septembrie 2020 în Jurnalul Oficial al blocului european.

Candidatura indiană a provocat un val de panică în Pakistan, care riscă să piardă o importantă piață de export și a alimentat rivalitatea istorică dintre cele două puteri nucleare.

„Este ca și cum ai arunca o bombă atomică asupra noastră”, a declarat Ghulam Murtaza, coproprietar al Al-Barkat Rice Mills, o fabrică de orez situată la aproximativ 30 km sud de Lahore, în provincia Punjab, grânarul de orez basmati din Pakistan.

“Întreaga noastră industrie a orezului este afectată”, a precizat acest antreprenor, ale cărui suprafețe agricole se află la doar 5 km de granița cu India.

Pakistanul este al patrulea cel mai mare exportator de orez din lume, cu 4,5 milioane de tone livrate în 2019, pentru o valoare de 2,2 miliarde de dolari, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO). India este pe primul loc, cu 9,7 milioane de tone și 6,8 miliarde de dolari.

“O piață foarte importantă”

UE importă aproximativ 300.000 de tone de basmati pe an, două treimi de origine pakistaneză și o treime de  la indieni, conform Comisiei Europene. Potrivit în special mâncărurilor populare precum biryani sau pilaf, acest orez a devenit foarte popular în străinătate, în special în Orientul Mijlociu, în ultimele două decenii.

Pakistanul și-a mărit brusc exporturile de basmati către UE în ultimii trei ani, profitând de dificultățile Indiei în adaptarea la standardele europene mai stricte privind pesticidele.

„Pentru noi, aceasta este o piață foarte, foarte importantă”, recunoaște Malik Faisal Jahangir, vicepreședinte al Asociației exportatorilor de orez din Pakistan.

India și Pakistanul trebuie acum să negocieze pentru a încerca să găsească un acord amiabil, așa cum este prevăzut de procedura europeană, dar discuțiile nu au început încă. Perioada de consultare a fost prelungită până în septembrie 2021, la cererea Indiei, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version