Două puteri nucleare, în pragul războiului. Nu este vorba de Rusia și SUA, însă numele lor ar putea fi implicate și în această poveste. India a suplimentat cu încă 50.000 de soldați numărul trupelor staționate la granița cu China, unde există în prezent 200.000 de militari aflați în stare de alertă. Este o creștere cu 40% a efectivelor celor două state, remarcă presa internațională. Anul trecut, în iunie, cele două armate rivale s-au ciocnit în Himalaya, confruntare în urma căreia au murit 20 de soldați indieni și un număr necunoscut de chinezi.
India a mutat ofensiv și nu pare a da înapoi, ca Occidentul în conflictul din Ucraina. Avioane de luptă au fost trimise la granița de nord, iar Marina a comasat nave de război de-a lungul linie de demarcație a apelor teritoriale din Oceanul Indian. Surpriză (sau nu?!), aceste mișcări făcute de India apar într-un moment în care navele sale militare efectuează exerciții comune cu americanii în Oceanul Indian.
Interes comun, nu încredere reciprocă
Toate indiciile merg spre o escaladare a tensiunilor în regiune, în ciuda mai multor runde de discuții purtate între India și China. Beijingul este acuzat că își consolidează controlul în zonele-tampon de frontieră, prin construirea masivă a infrastructurii, inclusiv linii de tren în și din Tibet și până în Nepalul vecin.
Cu America de partea sa, India consideră că are suficientă forță să țină piept Chinei și mai ales să readucă în sfera sa de influență căile navigabile din Oceanul Indian. De partea cealaltă, Washingtonul face un joc periculos, intensificând presiunea asupra ambițiilor regionale în creștere ale Beijingului.
Totuși, relația Casei Albe cu administrația de la New Delhi este în continuare una constrută pe scepticism, chiar dacă, de moment, și-au găsit un interes comun în această alianță antiChina. Indienii sunt deosebit de atenți la relația strategică de lungă durată pe care SUA o au Pakistanul, dușmanul de moarte al lor. În același timp, America nu s-a ferit să își exprime nemulțumirea față de recentele achiziții de hardware militar din Rusia făcute de India. Comanda de sisteme de apărare aeriană S-400 (o afacere de 5,2 miliarde de dolari între India și Rusia) a înfuriat Washingtonul.
Exercițiu militar sub nasul Chinei
În aceste zile, cele două state fac un spectacol de cooperare militară chiar sub nasul Chinei. Pe 23 și 24 iunie, USS Ronald Reagan, un portavion din clasa Nimitz, cu propulsie nucleară, însoțit de o flotă de F-18 și-a unit forțele pentru exerciții cu nave de război indiene și engleze. Printre altele, s-au avut în vedere exerciții avansate de apărare aeriană, dar și exerciții de anihilare a submarinelor inamice. Inutil de observat că singurele submarine pe care India le-ar putea ataca în Oceanul Indian sunt cele chinezești.
În ultimii ani, indienii au remarcat faptul că submarine chineze au fost reperate în apele din jurul insulelor Andaman și Nicobar, nu departe de intrarea în Strâmtoarea Malacca, punct strategic în regiune. Interesul Chinei în Oceanul Indian este motivat de dorința de a-și proteja rutele comerciale către Orientul Mijlociu, Europa și Africa. Însă incursiunile cu nave de război și submarine într-o regiune în care nu a fost niciodată o putere a adus Beijingul într-o coliziune cu India.