AcasăȘTIRI EXTERNEDouă crucișătoare americane au ajuns lângă Taiwan. Casa Albă trimite rachete ghidate...

Două crucișătoare americane au ajuns lângă Taiwan. Casa Albă trimite rachete ghidate sub nasul Chinei

Două crucișătoare americane au ajuns lângă Taiwan. Casa Albă trimite rachete ghidate sub nasul Chinei / Foto: printscreen

Marina americană a declarat că două nave de război au navigat duminică prin apele internaționale din strâmtoarea Taiwan, în prima operațiune de acest fel de la intensificarea tensiunilor cu China din cauza vizitei pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Crucișătoarele cu rachete ghidate USS Antietam și USS Chancellorsville efectuau un „tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan”, a precizat flota a 7-a americană într-un comunicat.

Washington ignoră avertismentele Beijingului

„Tranzitul navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de o zonă Indo-Pacifică liberă și deschisă”, a precizat aceasta. „Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite dreptul international”.

Navele de război americane și, ocazional, cele ale unor națiuni aliate, precum Marea Britanie și Canada, au navigat în mod obișnuit prin strâmtoare în ultimii ani, atrăgând furia Beijingului, scrie The Guardian.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, a lansat exerciții militare în apropierea insulei după vizita lui Pelosi la începutul lunii august, iar aceste exerciții au continuat. Călătoria ei a înfuriat Beijingul, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei.

Operațiunile marinei americane în strâmtoarea Taiwan durează de obicei între opt și 12 ore și sunt monitorizate îndeaproape de armata chineză.

Strâmtoarea îngustă a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză.

Vizita lui Pelosi a fost urmată, aproximativ o săptămână mai târziu, de un grup de alți cinci parlamentari americani, iar armata chineză a răspuns prin efectuarea mai multor exerciții în apropierea Taiwanului.

Senatorul Marsha Blackburn, care face parte din comisiile Senatului pentru comerț și pentru servicii armate, a sosit joi în Taiwan, în cea de-a treia vizită a unui demnitar american în această lună, sfidând presiunile Beijingului de a întrerupe călătoriile.

Administrația Joe Biden a încercat să evite ca tensiunile dintre Washington și Beijing să degenereze în conflict, reiterând că astfel de călătorii ale congresmenilor sunt de rutină.

SUA nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

China nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Guvernul taiwanez susține că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula și, prin urmare, nu are dreptul să o revendice, iar numai cei 23 de milioane de locuitori ai acesteia își pot decide viitorul.

author avatar
Tudor Borcea
187 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger