AcasăȘTIRI EXTERNEDosarul nuclear iranian. Moscova și Teheran, umăr la umăr în fața Occidentului

Dosarul nuclear iranian. Moscova și Teheran, umăr la umăr în fața Occidentului

Dosarul nuclear iranian. Moscova și Teheran, umăr la umăr în fața Occidentului/ Foto: Facebook

Iranul și Rusia au afișat, marți, un front unit împotriva Washingtonului și a europenilor, pe fondul negocierilor de la Viena care încearcă să salveze acordul nuclear iranian, semnat în 2015.

„Mizăm pe faptul că vom putea salva acordul și că Washingtonul va reveni în cele din urmă la implementarea completă și deplină a rezoluției corespunzătoare a ONU”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în cadrul unui briefing de presă cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, la Teheran.

Lavrov a cerut încă o dată Statelor Unite să ridice sancțiunile adoptate împotriva Teheranului de la părăsirea acordului, în 2018, sub președinția lui Donald Trump.

Ministrul rus de Externe a atacat cu înverșunare UE, despre care a spus că amenință eforturile actuale, după ce blocul comunitar a anunțat, luni, că va sancționa opt oficiali de securitate iranieni pentru rolul lor în represiunea violentă a protestelor din noiembrie 2019.

„În UE nu există coordonare, dreapta nu știe ce face stânga, este regretabil”, a spus Serghei Lavrov.

„Dacă această decizie a fost luată voluntar în mijlocul negocierilor de la Viena pentru salvarea acordul nuclear, atunci nu mai este regretabil, este o greșeală care ar fi mai gravă decât o crimă”, a izbucnit el.

Iranul suspendă cooperarea cu UE

Ca răspuns la decizia UE, care coordonează discuțiile de la Viena, Teheran a anunțat luni seară că suspendă „tot dialogul cu privire la drepturile omului” cu cei 27, precum și cooperarea sa cu Europa în materie antitero, lupta împotriva drogurilor, traficului de persoane și refugiați.

De partea sa, Mohammad Javad Zarif a avertizat Statele Unite că nu vor obține niciun avantaj în discuțiile nucleare prin „acte de sabotaj” sau „sancțiuni”.

„Nu avem nicio problemă să ne întoarcem la angajamentele noastre (…), dar americanii trebuie să știe că nici sancțiunile și nici actele de sabotaj nu le vor oferi un instrument de negociere și că aceste acțiuni vor complica și mai mult situația pentru ei”, a declarat șeful diplomației iraniene.

Cu o zi înainte, Teheranul a acuzat Israelul că i-a sabotat fabrica de îmbogățire a uraniului din Natanz, în centrul Iranului, duminică.

„Ce au făcut la Natanz…ei  au crezut că va fi în dezavantajul Iranului (…), vă asigur că, în viitorul apropiat, Natanz va trece la centrifuge mai avansate”, a spus Zarif.

„Un pariu foarte prost” pentru Israel

„Israelienii, dacă ei cred că pot opri eforturile Teheranului de a ridica sancțiunile împotriva poporului iranian, au făcut un pariu foarte prost”, a adăugat el.

„Statele Unite nu au fost în niciun fel implicate” în ceea ce s-a întâmplat la Natanz, a declarat luni Casa Albă.

Discuțiile de la Viena reunesc statele încă părți la acordul nuclear iranian (Germania, China, Franța, Regatul Unit, Iran și Rusia), sub egida Uniunii Europene. Washingtonul este asociat cu aceasta, dar fără contact direct cu iranienii.

Statele Unite, sub președintele Donald Trump, au denunțat unilateral Acordul de la Viena din 2018, restabilind sancțiunile americane care au fost ridicate în temeiul acestui pact.

Ca răspuns, Iranul s-a dezangajat din 2019 de majoritatea angajamentelor cheie prin care își limitează activitățile nucleare. Joe Biden, care a preluat conducerea lui Trump, în ianuarie, și-a semnalat intenția de a readuce SUA în acord, scrie AFP.

Dar, până în prezent, Teheranul și Washingtonul nu avansează: Iranul cere ca Washingtonul să își ridice sancțiunile pentru a reveni la respectarea deplină a angajamentelor sale pe când Statele Unite cer întâi de toate întoarcerea Iranului în termenii acordului pentru a ridica măsurilor lor punitive.

Statele Unite și Israel sunt primii doi dușmani oficiali ai Republicii Islamice Iran.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger