AcasăȘTIRI EXTERNEDonald Trump, pus oficial sub acuzare pentru incitare la violenţă. Se face...

Donald Trump, pus oficial sub acuzare pentru incitare la violenţă. Se face vinovat de „luptele” de la Capitoliu

donald-trumpDonald Trump va fi pus sub acuzare pentru incitare la violenţă. Se face vinovat de "luptele" de la Capitoliu

Este oficial: democraţii anunţă că Donald Trump va fi pus sub acuzare de procurori pentru incitare la violenţă, după incidentele de miercurea trecută de la Capitoliu, când susţinătorii preşedintelui încă aflat în funcţie au forţat intrarea în clădire.

Camera Reprezentanților a introdus, luni, oficial rezoluția pe baza căreia ar urma să fie destituit președintele Donald Trump, fiind acuzat de ”incitare la insurecție”.

De altfel, preşedintele Comitetului pentru regulamente din Camera Reprezentanţilor a SUA a declarat luni că articolul pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican în exerciţiu al SUA, Donald Trump, va ajunge miercuri la vot în plenul acestei camere şi acesta va trece.

Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-o manieră foarte serioasă şi deliberativă”, a declarat la postul CNN congresmanul democrat Jim McGovern. „Ne aşteptăm să ajungă la vot miercuri. Şi mă aştept să treacă„, a adăugat acesta.

Republicanii vor contesta măsura?

Jim McGovern îşi doreşte ca republicanii să aducă obiecţii faţă de această cerere de impeachment printr-o rezoluţie în care să-i ceară vicepreşedintelui Mike Pence să-l înlăture pe Trump prin invocarea articolului 25 din Constituţia SUA.

Respectivul articol prevede că un preşedinte poate fi înlăturat dacă este considerat ”inapt” să-şi îndeplinească atribuţiile.

Care sunt acuzaţiile concrete aduse lui Donald Trump?

Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul miercurea viitoare, că este responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie, ei susţinând că prin declaraţiile sale el şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului.

În tot acest timp, procurorul interimar din Washington, Michael Sherwin, verifică rolul tuturor persoanelor implicate în protestele violente produse la sediul Congresului, inclusiv posibila contribuţie a preşedintelui SUA în exerciţiu, Donald Trump.

Procurorul a explicat că verifică dacă cineva a jucat un „rol auxiliar” în evenimentele violente produse miercuri seară.

author avatar
Andrei Ștefan