AcasăȘTIRI EXTERNEDonald Trump i-a luat fața lui Putin. Nominalizarea anului la Premiul Nobel...

Donald Trump i-a luat fața lui Putin. Nominalizarea anului la Premiul Nobel pentru Pace

Donald Trump

Politicianul norvegian Christian Tybring-Gjedde l-a trecut pe lista nominalizărilor Premiului Nobel pentru Pace, pe președintele Statelor Unite, Donald Trump.

Ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace are loc anual, la Oslo. Acest premiu este acordat pentru consolidarea păcii, cercetări ştiinţifice importante sau pentru aport în domeniul culturii.

Norvegianul și-a motivat propunerea prin faptul că președintele american  are o importantă contribuție în procesul de menținere a păcii între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

„Cred că a făcut mai multe încercări de a crea pacea între naţiuni decât majoritatea celorlalţi nominalizaţi la Premiul Păcii”, a declarat Tybring-Gjedde, un membru al Parlamentului cu patru mandate la activ.

Eveniment istoric la Casa Albă

Administrația de la Casa Albă a anunțat, marți, că Donald Trump va participa pe 15 septembrie la ceremonia de semnare a unui accord de pace între Israel şi EAU.

Acesta este primul accord oficial din Orientul Mijlociu și se realizează după 18 luni de negocieri.

Potrivit actului oficial, statele semnatare au convenit pentru normalizarea relațiilor dintre ele. De asemenea, prin acest accord Israelul acceptă planurile de a suspenda anexarea Cisiordaniei.

Listele întocmite cu nominalizările pentru Premiul Nobel ce se vor acorda în 2021, cuprind 318 candidați, iar înscrierile trebuie făcute online.

Donald Trump este pentru a doua oară nominalizat pentru Premiul Nobel. Prima oară, care s-a terminat cu un răsunător eșec, a fost în anul 2018, când a fost propus în urma summitului din Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Primul președinte american, care a câștigat acest premiu a fost Barack Obama. Acesta, după doar nouă luni de la preluarea președinției, în 2009, a reușit performanța de a lua acest premiu.

Reamintim că și președintele rus Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în 2014.

Premiile Nobel, au început să fie decernate începând din 1901, după moartea industriaşului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de 9 milioane coroane suedeze , adică, 908.000 de dolari americani.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
138 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da, Obama nobelitu’, pentru rezultate bune și foarte bune la războaie, crime, sînge etcetera. Frumos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger