AcasăȘTIRI EXTERNEDomul de Fier nu l-a protejat pe Netanyahu. Rivalii îi dau lovitura...

Domul de Fier nu l-a protejat pe Netanyahu. Rivalii îi dau lovitura de grație mai rău ca Hamas

Domul de Fier nu l-a protejat pe Netanyahu. Rivalii îi dau lovitura de grație mai rău ca Hamas/ Foto: Facebook

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid va trebui să câștige votul de încredere în Knesset (Parlament) după ce a reușit in extremis să ajungă la un acord pentru un guvern de coaliție. El speră ca în zilele următoare să întoarcă pagina unei guvernări de peste un deceniu cu Benjamin Netanyahu la putere.

Centristul Lapid, liderul Opoziției și rival al lui Netanyahu, a avut termen până la un minut înainte de miezul nopții, miercuri, 2 iunie, ca să-l notifice pe președintele Reuven Rivlin că a adunat o majoritate de 61 de parlamentari, din totalul de 120, și că a ajuns la un acord asupra unui guvern al „schimbării”.

Negocierile care au condus la acord au durat câteva zile, iar vestea nu au căzut până miercuri, la ora locală 23:25, cu puțin înainte de termenul limită: Yair Lapid l-a informat pe președinte că „a reușit să formeze un guvern”!

„Spectrul unui al cincilea scrutin era ceva ce nici un israelian rațional nu putea spera”, a comentat Jerusalem Post într-un editorial care a apărut în noaptea de miercuri până joi, în timp ce avertiza că, având în vedere „ideologiile și filozofiile disparate (care alcătuiesc coaliția), partea dificilă abia a început”, scrie Medias 24. „Guvernul nou-născut are potențialul de a remedia neîncrederea și animozitatea, de a vindeca diferențele dintre diferite comunități și de a ne conduce pe o cale mai puțin haotică și mai stabilă”, vrea totuși să creadă cotidianul israelian.

Reuniunea parlamentului pentru votul de încredere ar putea interveni săptămâna viitoare, la o dată încă necunoscută.

În ultimele zile, presa israeliană a susținut că președintele Knesset, Yariv Levin (Likud), ar putea fi tentat să întârzie organizarea votului pentru încă câteva zile, în speranța, între timp, a unor posibile dezertări din tabăra anti-Netanyahu. Deoarece, în față, Benjamin Netanyahu, partidul său de dreapta, Likud și avocații săi fac manevre pentru a încerca să împiedice ca un astfel de acord să aibă aprobarea în Knesset.

Un partid arab în coaliție

Dacă Lapid primește undă verde de la parlament, el ar putea pune capăt la mai mult de doi ani de criză politică în Israel, cu patru alegeri până în prezent care nu au dus la un guvern stabil.

Echipa sa a difuzat o imagine a semnării acordului de coaliție la care au ajuns liderii a opt partide – două de stânga, două de centru, trei de dreapta și unul arab – și care ar putea marca un punct de cotitură în istoria politică a Israelului.

Ultima dată când un partid arab israelian a susținut – dar fără să participe la acesta – un guvern datează din 1992 în timpul „guvernului de pace” al lui Yitzhak Rabin. De această dată, formațiunea arabă islamistă Raam condusă de Mansour Abbas a semnat acordul fără a indica în această etapă dacă va participa activ la guvern.

„Acest guvern va fi în slujba tuturor cetățenilor din Israel, inclusiv a celor care nu sunt membri ai acestuia, îi va respecta pe cei care i se opun și va face tot ce îi stă în putință pentru a uni diferitele componente ale societății israeliene”, l-a asigurat  Lapid pe Rivlin.

„Vă felicit pe dumneavoastră și pe liderii de partid pentru acest acord de guvernare. Ne așteptăm ca parlamentul să se întâlnească cât mai curând posibil pentru a ratifica acest guvern ”, a răspuns președintele Israelului.

Benny Gantz, ministrul Apărării și ex-concurent al lui Netanyahu pentru șefia guvernului, în drum spre Washington, unde urmează să discute despre dosarul iranian, a salutat  pe Twitter o „noapte de mare speranță”.

Împărțirea puterii

Yair Lapid a fost însărcinat de președinte la începutul lunii mai să formeze un guvern după eșecul lui Benjamin Netanyahu de a forma un guvern de dreapta după alegerile din luna martie, al patrulea scrutin în doi ani.

Eforturile lui Lapid au fost îngreunate de violențele israeliano-palestiniene din Ierusalimul de Est, din orașele iudeo-arabe din Israel și de războiul de 11 zile dintre IDF și mișcarea islamistă Hamas la putere în Fâșia Gaza.

Dar, după această escaladare, negocierile s-au reluat și Yair Lapid a reușit să-l convingă, luni, pe liderul dreptei radicale Naftali Bennett să se angajeze în acest proiect guvernamental cu miza împărțirii puterii și a rotației la șefia guvernului.

Oricum, dar fără „Bibi”

Statu-quo în conflictul cu palestinienii, redresarea economică, locul religiei: totul împarte pe hârtie coaliția pestriță în afară de dorința sa de a-l doborî pe Benjamin Netanyahu, care a venit la putere acum 25 de ani, din 1996 până în 1999, apoi a fost numit din nou în 2009, devenind cel mai longeviv prim-ministru al Israelului.

Judecat pentru „corupţie” în trei dosare, Netanyahu este primul şef al unui guvern israelian care se confruntă cu acuzaţii penale în timpul mandatului. Ar trebui să redevină un simplu deputat şi nu îşi va mai putea folosi influenţa pentru a încerca să treacă o lege care să-l protejeze de neazurile sale judiciare. Domul de Fier, sistemul antirachetă care a interceptat rachetele Hamas, nu l-a mai salvat și pe „Bibi”.

 

author avatar
Tudor Borcea
366 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca Yair Lapid primeste unda verde in Parlament , se pune capat la patru alegeri soldate fara guvern stabil si crizei politice de 2 ani in Israel . De moment , scorul este de 61 la 60 , dar se asteapta si alte tradari din tabara lui Netanyahu . Israel are un nou Presedinte ( aparent onorific ) si un nou sef al Serviciilor Secrete , Bibi este in corzi , ca simplu deputat , cu trei dosare penale de coruptie pe cap , o sa devina istorie .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger