AcasăȘTIRI EXTERNEDomnia lui Netanyahu s-a sfârșit! Cel mai longeviv prim ministru al Israelului...

Domnia lui Netanyahu s-a sfârșit! Cel mai longeviv prim ministru al Israelului trece în opoziție

Benjamin Netanyahu

Prim ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost înlocuit din funcție, după învestirea noului cabinet de coaliție condus de Naftali Bennett și Yair Lapid. Netanyahu a fost cel mai longeviv premier al Israelului, conducând Cabinetul timp de 12 ani.

Naftali Bennett a depus jurământul de prim-ministru al Israelului, după ce câștigat încrederea parlamentului israelian cu 59 de voturi. Bennett a devenit premier ca lider al formațiunii politice Yamina, un partid de dreapta cu doar șapte locuri în Parlamentul israelian. În discursul său dinaintea votului din Knesset, Bennett a sărbătorit diversitatea și a avertizat privind polarizarea din stat. Dar pe baza acordului, el va preda funcția de premier după doi ani, urmând ca în 2023, Lapid să preia funcția.

Benjamin Netanyahu  nu a putut strânge o coaliție de guvernare cu o majoritate de 120 de membrii ai Knesset-ului și a devenit conducătorul opoziției în câteva ore. Oponenții săi îl văd ca un „ministru al infracționalității” și nu un „prim-ministru”, făcând aluzie la problemele sale cu legea, care îl urmărește pentru corupție, delapidare și încălcare a încrederii într-o serie de cazuri.

Primul premier în funcție al Israelului judecat pentru acuzații de corupție

„Bibi” a dominat viața politică, din punct de vedere politic apăsând tot mai tare pe pedala naționalistă, cu un discurs uneori deschis incitator la ură împotriva arabilor, a celor cu vederi de stânga sau pur și simplu a acelora care au îndrăznit să-l înfrunte.

În ultimele săptămâni ale mandatului său, Netanyahu a adoptat tot mai mult limbajul lui Donald Trump, acuzându-și adversarii politici de fraudă în alegerile din 23 martie, în care de altfel Likud s-a clasat pe primul loc. Această divizare a societății israeliene la care a contribuit din plin i-a adus, alături de procesul în care este inculpat, căderea din funcția de prim ministru.

Netanyahu nu dă însă semne că ar fi dispus să se retragă din prima linie a politicii, deși au început să se audă voci care exprimă nemulțumirea și sugerează că a venit timpul să se retragă din politică. În plus, lipsit de pârghiile puterii și confruntat cu un proces în care riscă ani de închisoare dacă este găsit vinovat, Netanyahu nu mai este figura dominantă a politicii israeliene.

Pentru susținătorii săi,statutul de mare protector a fost consolidat de gestionarea epidemiei Covid-19 datorită unei campanii intense de vaccinare care a permis țării să revină la o viață normală cu luni înainte de restul lumii.

author avatar
Andreea Vlad