AcasăȘTIRI EXTERNEDominația mărilor. SUA, depășite numeric de China. Avertisment pentru Washigton: „Flota mai...

Dominația mărilor. SUA, depășite numeric de China. Avertisment pentru Washigton: „Flota mai mare câștigă aproape întotdeauna” – VIDEO

Dominația mărilor. SUA, depășite numeric de China. Avertisment pentru Washigton: „Flota mai mare câștigă aproape întotdeauna” / Foto: printscreen

În timp ce China continuă să dezvolte ceea ce este deja cea mai mare flotă din lume, un profesor de la US Naval War College are un avertisment pentru planificatorii militari americani: în războiul naval, flota mai mare câștigă aproape întotdeauna.

 

Liderii Pentagonului au identificat China ca fiind „amenințarea de ritm” a armatei americane. Dar cifrele privind dimensiunea flotei arată că armata americană nu poate ține pasul cu creșterea navală a Chinei.

Tehnologia, element-cheie pentru SUA

Marina Armatei Populare de Eliberare (PLAN) a Chinei depășit Marina SUA în ceea ce privește dimensiunea flotei și are acum aproximativ 340 de nave de război, potrivit raportului Pentagonului privind puterea militară a Chinei în 2022, publicat în noiembrie. Se așteaptă ca flota Chinei să crească la 400 de nave în următorii doi ani, potrivit raportului, scrie CNN.

Între timp, flota americană se află sub 300 de nave, iar obiectivul Pentagonului este de a avea 350 de nave cu echipaj, încă mult în urma Chinei, până în 2045, potrivit Planului de navigație 2022 al Marinei SUA, publicat vara trecută.

Așadar, pentru a concura, liderii militari americani se bazează pe tehnologie. În același document se spune că „lumea intră într-o nouă eră a războiului, una în care integrarea tehnologiei, a conceptelor, a partenerilor și a sistemelor – mai mult decât dimensiunea flotei – va determina victoria în conflict”.

Avantajul numeric al Chinei și lecțiile istoriei

Nu atât de repede, spune Sam Tangredi, titularul catedrei Leidos de studii privind războiul viitorului de la US Naval War College. Dacă istoria este o lecție, avantajul numeric al Chinei va duce probabil la o înfrângere a marinei americane în orice război cu China, potrivit cercetării lui Tangredi, prezentată în numărul din ianuarie al revistei Proceedings a Institutului Naval al SUA.

Tangredi, fost căpitan al marinei americane, a analizat 28 de războaie navale, de la războaiele greco-persane din 500 î.Hr. până la conflictele și intervențiile recente din timpul Războiului Rece. El a constatat că doar în trei cazuri tehnologia superioară a învins un număr mai mare de oameni.

„Toate celelalte războaie au fost câștigate prin superioritate numerică sau, în cazul forțelor egale, prin superioritate strategică sau de amiralitate”, a scris Tangredi. „Adesea, toate cele trei calități acționează împreună, deoarece operarea unei flote mari facilitează, în general, o pregătire mai amplă și este adesea un indicator al faptului că liderii sunt preocupați de cerințele strategice”, a scris Tangredi.

Spre exemplu, în cel de-Al Doilea Război Mondial în Pacific, tehnologia japoneză a început ca fiind mai bună decât cea americană. „Japonia imperială a intrat în război cu câteva tehnologii superioare: avionul de luptă Mitsubishi Zero, torpila Long-Lance și torpilele aeriene care puteau lovi în ape puțin adânci”, a scris Tangredi.

„Cu toate acestea, puterea generală a industriei americane și dimensiunea flotei americane (în special a navelor sale logistice și amfibii) au fost cele care au fundamentat victoria asupra Marinei Imperiale Japoneze”, a mai spus el.

Alessio Patalano, profesor de război și strategie la King’s College din Londra, a salutat munca lui Tangredi. „Cercetarea sa este o modalitate foarte bună de a respinge ipoteza prostească potrivit căreia masa nu contează în războiul pe mare”, a spus Patalano.

El a subliniat două puncte cheie. O dimensiune mai mare a flotei înseamnă mai mulți lideri care caută să obțină un avantaj în comandamentele lor. „O flotă mai mare tinde să fie mai competitivă, în ceea ce privește dezvoltarea personalului de instruire și capacitatea operațională”, a spus Patalano.

El a mai spus că o bază industrială mare este esențială, în special pentru a putea construi noi unități, după ce au suferit pierderi în luptă. „În războiul naval, uzura este un lucru real, așa că abilitatea de a înlocui este vitală”, a spus Patalano.

Documentarea lui Tangredi asupra flotelor de portavioane din cel de-Al Doilea Război Mondial arată cifrele frapante. Atât SUA, cât și Japonia au început războiul cu opt portavioane, a spus el.

„În timpul războiului, Japonia imperială a construit 18 portavioane echivalente, în timp ce Statele Unite au construit 144. Cu excepția cazului în care Statele Unite ar fi decis să nu lupte, Japonia nu a avut nici o șansă”, a scris el.

„Nu livrați muniția de care avem nevoie”

Construcția navală a fost un punct forte al SUA atunci când era gigantul industrial al lumii în anii 1940. Acest titlu revine acum Chinei.

„Cei mai mulți analiști se îndoiesc că industria americană de apărare – care s-a consolidat și s-a micșorat de la sfârșitul Războiului Rece – ar putea să se extindă suficient de repede pentru a satisface cererea pe timp de război”, a scris Tangredi.

Există îngrijorarea că industria americană nu poate face față cererii de a oferi asistență în materie de armament pentru Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei, menținând în același timp stocurile de armament ale SUA la niveluri adecvate.

Amiralul Daryl Caudle, comandantul Comandamentului Forțelor Flotei SUA, a cerut săptămâna trecută industriilor de apărare americane să își intensifice activitatea, spunând că „nu livrați muniția de care avem nevoie”. „Este esențial pentru a câștiga. Și nu pot face acest lucru fără muniție”, a declarat Caudle la un simpozion la Washington, adăugând că SUA „se confruntă cu un concurent și un potențial adversar care nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut vreodată”.

Mărimea contează?

Într-un forum online de săptămâna trecută, superiorul lui Caudle, șeful operațiunilor navale, amiralul Mike Gilday, a remarcat, de asemenea, problema numerică cu care se confruntă SUA într-un potențial conflict în Pacific. „Marina Statelor Unite nu va fi capabilă să egaleze PLAN, rachetă cu rachetă”, a declarat Gilday.

Și dacă marina americană nu poate egala rachetă cu rachetă sau navă cu navă, China, Tangredi se întreabă unde poate găsi un avantaj. „Liderii americani trebuie să se întrebe în ce măsură sunt dispuși să parieze pe superioritatea tehnologică – fără superioritate numerică – în această luptă”, a scris el.

„Nu spun că o flotă mai mică, superioară din punct de vedere tehnologic, nu ar putea niciodată să învingă o flotă mult mai mare, spun doar că – cu posibila excepție a trei cazuri în ultimii 1.200 de ani – nici una nu a făcut-o”.

author avatar
Tudor Borcea
423 afisari

3 COMENTARII

  1. Muricania începe să devină o istorie urât mirositoare. Ca și croncanii de kămila, obama…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger