AcasăȘTIRI EXTERNEDominația giganților armamentului

Dominația giganților armamentului

De la Războiul Rece, marile companii de arme și-au construit un imperiu global alcătuit din filiale, întreprinderi mixte și centre de dezvoltare.

În 2019, vânzările de arme din întreaga lume s-au descurcat din nou. Doar cele mai mari douăzeci și cinci de companii din acest sector au realizat cifra de afaceri de 361 miliarde de dolari, potrivit raportului Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri). O creștere cu 8,5% față de 2018. Dintre aceste companii dominante, 12 provin din Statele Unite( printre care Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon şi General Dynamics)și acoperă 61% din vânzări; trei companii chineze reprezintă 16%( AVIC, CETC şi Norinco); șase companii europene – inclusiv două franceze, Thales și Dassault Aviation – acoperă 18 procente. Două companii ruseşti sunt de asemenea prezente în acest clasament –  Almaz-Antey şi United Shipbuilding.

Rețeaua mondială

Autorii acestui studiu nu au privit doar cifra de afaceri. Pentru prima dată, au cartografiat și cuantificat internaționalizarea acestor companii. Dacă luăm astăzi cele cincisprezece firme de top din lume, sediile centrale sunt concentrate în opt țări: Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit, China și Rusia. Dar dacă includem centrele de cercetare, filialele și  asocierile în participație pe care le-au înființat, aceste cincisprezece companii sunt prezente în 49 de țări din întreaga lume. Această globalizare este rezultatul unei evoluții profunde a sectorului și o concentrare a industriei. Companiile au realizat economii la scară mare prin cumpărarea rivalilor mai mici și crearea unor filiale comune cu alte grupuri, diversificându-și în același timp oferta. Aceste operațiuni au fost în esență transatlantice. Mișcarea de internaționalizare a încetinit ușor în anii 2000, dar urmele sunt foarte prezente. Astăzi, diferitele țări din Europa acumulează pe teritoriul lor 167 de entități străine, rezultate din primele cincisprezece companii mondiale. Întregul continent american are 84.

Interdependență și expansiune

“Există o puternică interdependență între companiile americane și europene. Totodată, cifrele arată extinderea acestor companii pe piețele din sud”, spune Lucie Béraud-Sudreau, directorul programului de cheltuieli și armament de la Sipri. În afară de Europa și America de Nord, țările care concentrează cele mai multe entități atașate celor cincisprezece producători mondiali principali se află în Australia (38), Arabia Saudită (24), India (13), Singapore (11), Emiratele Arabe Unite (11) și Brazilia (10). Țări care sunt, de asemenea, pe lista celor mai mari importatori mondiali.

Transferuri de tehnologie

Ca în orice industrie, companiile au înființat filiale pentru a oferi servicii odată cu livrarea armelor sau pentru a accesa o piață locală. Pentru a vinde în Statele Unite, de exemplu, companiile de armament sunt obligate prin reglementări să aibă o filială în țară. Din anii 1990 și chiar mai mult din 2010, o altă mișcare a luat avânt: statele care cumpără arme vor cere, în schimbul unui contract, transferuri de tehnologie, explică Lucie Béraud-Sudreau. Exemplu: Eurocopter Kazahstan Engineering este o societate mixtă de producție de elicoptere formată între statul Kazahstan și Airbus în 2012. Aceasta a fost înființată în urma semnării unui contract de vânzare între producătorul european și țara Asiei Centrale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger