Discuțiile dintre Moscova și Occident par să se fi blocat, iar lumea așteaptă cu răsuflarea tăiată dacă președintele rus Vladimir Putin va ordona celor 100.000 de soldați pe care i-a adunat lângă Ucraina să atace această țară.
În acest moment de pericol, analiștii Bloomberg readuc în prezent unul dintre conceptele vechi din istoria relațiilor internaționale: dominanța de escaladare, inventat în timpul Războiului Rece.
Ideea este că, în orice conflict, partea care se află într-o poziție mai bună pentru a ridica miza – deoarece știe că va câștiga, ar putea suporta costurile mai ușor sau își dorește ceva mai intens – are un avantaj strategic. Adversarul va fi supus unei presiuni din ce în ce mai mari să se retragă.
Până acum, Putin s-a bucurat în mod clar de o escaladare a dominației în conflictele din cauza Ucrainei și a regiunii în general.
A spus că această fostă republică sovietică – pe care o consideră mai degrabă o ramură a unui tărâm rusesc mai mare – valorează mai mult pentru el decât va fi vreodată pentru SUA, NATO sau Uniunea Europeană.
După cum a observant un fost ambasador în Rusia din Noua Zeelandă, aceasta înseamnă că Putin „poate crește și reduce presiunea după cum crede de cuviință”, în timp ce Vestul nu va fi niciodată primul care va urca o altă treaptă pe scara de escaladare.
Liderul de la Kremlin ar putea folosi acel avantaj strategic pentru a-și atinge obiectivele, cu condiția să știe clar care sunt acestea. Dar se prefigurează un scenariu înspăimântător: unii dintre negociatorii Occidentului, după discuțiile de la Geneva, Bruxelles și Viena, au avut impresia că nici propriii săi emisari nu știu dacă Putin vrea un compromis sau doar un pretext pentru o invazie.
Obiectivul său general este de a amplifica influența Rusiei în fostele teritorii ale Uniunii Sovietice și în statele-tampon învecinate din Europa de Est, Caucaz și nu numai. Dar râvnește la această zonă mai puțin pentru a descuraja o reacție NATO și mai mult pentru a împiedica orice țară vecină să devină o democrație.
Orice succes de acest gen nu ar face decât să le reamintească rușilor ce le lipsește și, prin urmare, ar submina propria lui guvernare – singurul lucru de care îi pasă. De fapt, Putin trebuie să creeze o centură de state eșuate în jurul Rusiei pentru a rămâne la putere.
În plus, dacă își retrage uriașa forță de invazie de la granița cu Ucraina ar arăta ca un invins în Rusia. Și asta nu își poate permite.
Putin, cu numeroasele sale acte de agresiune – de la atacuri cibernetice la campanii de dezinformare și multe altele – a mers până acum suficient de departe pentru a-l face să depindă de asta. În primele runde de escaladare, este posibil să fi fost dominant. Acum poate simți că nu are de ales decât să meargă la război.