AcasăȘTIRI EXTERNE„Dollar Pain”.Nimeni nu scapă de avalanșa dolarului puternic!

„Dollar Pain”.Nimeni nu scapă de avalanșa dolarului puternic!

Economiile dezvoltate sunt afectate de aprecierea dolarului, care a atins niveluri maxime de mai multe decenii, în moduri care odată erau mai familiare piețelor emergente.

Alimentat de cel mai agresiv ciclu de înăsprire al Rezervei Federale din mai bine de o generație, dolarul mai puternic împinge monedele rivale mai jos, ceea ce duce la creșterea costului bunurilor importate, restrânge condițiile financiare și alimentează inflația în alte economii.

Asta înseamnă o presiune uriașă asupra altor bănci centrale de a majora ratele dobânzilor, în condițiile în care criza energetică și spirala prețurilor de consum afectează economiile europene, iar creșterea costurilor de împrumut răcește piețele imobiliare din Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, capacitatea lor de a influența puterea dolarului este limitată și există puține perspective de ameliorare pe termen scurt.

În timp ce valurile globale cauzate de înăsprirea Fed nu sunt noi, acesta este primul episod din ultimii ani în care întărirea serioasă a dolarului a fost mai notabilă față de monedele țărilor dezvoltate ca grup decât față de economiile emergente.

„Un dolar mai puternic vine, în general, odată cu creșterea ratelor dobânzilor pe termen scurt și lung în SUA sau cu stresul de pe piețele globale și o fugă către siguranța percepută a dolarului”, subliniază Maurice Obstfeld, membru senior la Peterson Institute for International Economics. „Aceste condiții financiare mai stricte determină încetinirea economiilor dezvoltate de pretutindeni”.

Indicele Fed al dolarului ponderat în funcție de schimburile comerciale față de economiile avansate a urcat cu 10% în acest an, ajungând la cel mai puternic nivel din 2002 încoace, în timp ce indicatorul piețelor emergente a crescut cu 3,7%, o creștere mai modestă, rămânând cu mult sub vârful atins după pandemia din 2020.

„Doar prin simpla majorare a ratelor de politică monetară, este puțin probabil ca alte țări să oprească deprecierea monedelor lor”, a declarat pentru Bloomberg Sayuri Shirai, fost membru al consiliului de administrație al Băncii Japoniei, care este în prezent profesor la Universitatea Keio.

Acest lucru se datorează faptului că „forța dolarului nu reflectă doar o așteptare cu privire la majorarea ratelor fondurilor federale în acest an – și, prin urmare, o cerere mai mare pentru activele cu venit fix din SUA – ci reflectă și riscurile recesioniste globale care decurg din creșterile mai mari decât se așteptau anterior ale ratelor de politică monetară în întreaga lume”.

Banca Centrală Europeană va lua în considerare o creștere record a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază, în timp ce se confruntă cu o inflație record și cu un euro sub paritatea cu dolarul.

În Marea Britanie – care se află deja în recesiune, potrivit unui grup de lobby al mediului de afaceri – Banca Angliei ar putea înăspri și mai mult măsurile de austeritate pe 15 septembrie, în timp ce se confruntă cu o pierdere de încredere din partea investitorilor, care a împins lira sterlină în pragul celui mai scăzut nivel din 1985.

Pentru bănci centrale precum BCE, a cărei monedă este cea mai tranzacționată cu dolarul, actuala criză energetică le-a reamintit în mod special factorilor de decizie politică rolul euro ca vector al inflației – nu în ultimul rând din cauza utilizării dolarului în denominarea prețurilor globale ale materiilor prime.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
340 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa nu avem vreo surpriza si sa vedem o alta moneda de tranzacționare si dolarul sa devină hartie de șters la ghiot

    • nope – asta-i mutarea amerlocilor contra tampitlor din ue care dupa ce s-au apucat sa se lege de gazul rusesc au inceput cu k kturi din alea armata proprie, independenta economica de sua concurenta pt sua, amenzi ptr google si amazon ca gdpr ca cartel etc si acum vine scadenta. remember kids : armata americana actioneaza numai acolo unde interesele companiilor americane sunt amenintate. si la cat de prosti si birocrati sunt astia de la comisie euro si ue dispare. nemtii nu vor sa inteleaga ca ei ca oameni nu vor fi niciodata in stare sa-i invinga pe rusi. nemtii nu inteleg comunismul rusesc dar continua sa se imbete cu propriul lor neomarxism.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger