AcasăȘTIRI EXTERNEDoliu la Bollywood. „Privighetoarea Indiei” a murit la 92 de ani

Doliu la Bollywood. „Privighetoarea Indiei” a murit la 92 de ani

Doliu la Bollywood. „Privighetoarea Indiei” a murit la 92 de ani

Supranumită „Privighetoarea Indiei”, Lata Mangeshkar, care a marcat și dominat timp de zeci de ani muzica de la Bollywood, a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat duminică, 6 februarie, premierul indian Narendra Modi.

„Sunt copleșit, dincolo de cuvinte. Amabila și grijulia Lata Didi ne-a părăsit. Ea lasă un gol în națiunea noastră care nu poate fi umplut”, a scris Narendra Modi pe Twitter.

Născută pe 28 septembrie 1929 în Indore, în statul Madhya Pradesh (centru), Lata Mangeshkar și-a înregistrat prima piesă în 1947 pentru filmul „Majboor”.

Nelipsită din toate superproducțiile

„Dil mera toda”, una dintre piesele din film, a propulsat-o, la doar 18 ani, în lumina reflectoarelor.

De atunci, superproducțiile de la Bollywood s-au bătut pentru vocea ei incomparabilă de-a lungul deceniilor următoare, marcând multe lucrări cinematografice precum „Barsaat” sau „Mahal”, scrie Le Figaro.

Lata Mangeshkar își împrumutase vocea unei multitudini de actrițe, uneori cu 50 de ani mai tinere decât ea. Chiar dacă unii critici s-au plâns că omniprezența sa a umbrit tinerele stele în ascensiune.

Dar ea a păstrat un public care o adora și care i-a plasat fiecare titlu în fruntea topurilor.

Lata Mangeshkar a cântat în peste 1.000 de filme și a publicat o multitudine de albume, având  în repertoriu aproximativ 27.000 de cântece, interpretate în zeci de limbi, inclusiv engleză, rusă, olandeză și swahili.

 

author avatar
Tudor Borcea