AcasăȘTIRI EXTERNEDoliu în Emiratele Arabe Unite. Cine preia frâiele monarhiei petroliere

Doliu în Emiratele Arabe Unite. Cine preia frâiele monarhiei petroliere

Doliu în Emiratele Arabe Unite. Cine preia frâiele monarhiei petroliere

Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, care apărea rar în public după ce a suferit un atac cerebral în ianuarie 2014, a murit, au anunțat vineri, 13 mai autoritățile. Guvernul a decretat „doliu oficial și steaguri coborâte în bernă”.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, care a însoțit ascensiunea fulminantă a țării sale pe scena internațională în ultimele două decenii, a încetat din viață, au anunțat vineri, 13 mai, autoritățile.

„MBZ” preia frâiele monarhiei petroliere

Guvernul acestei țări din Golf a declarat doliu oficial timp de 40 de zile, a anunțat agenția oficială de presă WAM. Regretatul șef de stat apărea rar în public de la un atac cerebral suferit în ianuarie 2014.

Născut în ianuarie 1948, șeicul Khalifa i-a succedat, în 2004, tatălui său, șeicul Zayed bin Sultan Al-Nahyan, președintele și părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite, un stat bogat din Golf care cuprinde șapte emirate, printre care Dubai și capitala Abu Dhabi.

Însă, de la accidentul vascular cerebral din 2014, celebrul său frate vitreg, Mohammed bin Zayed, prințul moștenitor al Abu Dhabi, supranumit „MBZ”, conduce afacerile țării și este considerat în continuare conducătorul de facto al monarhiei petroliere din ce în ce mai influente, scrie France 24.

După înființarea, în 1971, a federației, care include Abu Dhabi și Dubai, șeicul Khalifa a fost numit viceprim-ministru al noului stat. Ulterior, a prezidat Consiliul Suprem al Petrolului, un organism cu puteri extinse în domeniul energetic.

author avatar
Tudor Borcea
771 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger