AcasăȘTIRI EXTERNEDolarul american rămâne regele Ordinii Monetare

Dolarul american rămâne regele Ordinii Monetare

Perturbarea este peste tot în economia globală. Războiul Rusiei în Ucraina – și sancțiunile occidentale asupra Moscovei – a făcut ravagii pe piețele de mărfuri. Perspectivele de cooperare pentru rezolvarea problemelor de aprovizionare par limitate. Tulburările contribuie la creșterea inflației, care este la niveluri nevăzute într-o generație. 

Astfel de tensiuni în economia reală au ridicat semne de întrebare dacă ordinea monetară bazată pe dolarul american rămâne neafectată.

Unele schimbări pot fi inevitabile, dar încrederea predominantă în bancnota verde  nu va fi înlocuită cu ușurință.

Deocamdată, statutul dolarului american ca principală monedă de rezervă globală este asigurat. Încă reprezintă majoritatea rezervelor valutare și domină facturarea comercială.

Trezoreria SUA este activul sigur de alegere pentru piețele globale, în timp ce instituțiile țării sunt încă de încredere și experte în gestionarea crizelor.

Dacă apar amenințări la adresa dolarului, este puțin probabil ca acestea să vină din partea băncilor centrale care își diversifică o parte din rezervele în afara  monedei SUA, către valute mai mici, vestice, potrivit analiștilor de la Financial Times. Așa poate fi, dar majoritatea, dacă nu toți beneficiarii diversificării au legături bine stabilite cu dolarul.

Liniile de schimb dintre băncile centrale ale acestor țări și Fed fac, de fapt, aceste bancnote noduri într-un sistem de dolari mai larg. Cei care le dețin drept rezerve fac acest lucru știind că accesul la finanțare în dolari este practic garantat.

O amenințare mai mare este că țările care se confruntă cu sancțiunile occidentale ar putea căuta să evite tranzacțiile în și în afara dolarului american.

Aceste țări cu siguranță nu au încredere în monedă în același mod în care au alți jucători de pe piețele globale – SUA și-au arătat dorința de a folosi statutul dolarului ca armă economică. Alternativa cea mai directă aici este un al doilea ordin monetar construit prin China.

Proiectul de monedă digitală a Beijingului –  care ar putea permite în curând tranzacții transfrontaliere relativ fără fricțiuni – arată clar o ambiție de a îmbunătăți atractivitatea globală a yuanului.

Cu toate acestea, în timp ce o utilizare mai mare a yuanului ar putea atrage pe cei excluși de pe piețele dolarului, atractivitatea sa mai largă ca înlocuitor al dolarului  este încă discutabilă.

Controlul asupra monedei de rezervă globală este căutat dintr-un motiv: cererea aparent nesățioasă de dolari oferă SUA un flux constant de fonduri pe care le poate folosi la cerere, precum și o influență uriașă asupra afacerilor economice globale.

Aceste beneficii înseamnă că provocările la adresa statutului dolarului din partea altor emitenți ambițioși sunt inevitabile. Dar în jocul pentru „statutul de rezervă” primar, încrederea este câștigată cu greu. În prezent, nicio altă monedă nu pare pregătită să concureze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
700 afisari

3 COMENTARII

  1. Moneda internationala inseamna hegemonia celui care o emite asupra celorlalti.Deocamdata ce vedem pe scena internationala seamana cu scenariile din STAR WARS cu TradeFederation Embargo Palpatine DarthVader Skywalker.Exista o rebeliune vizibila la hegemonia petro-dolarului.Cine nu o vede inseamna ca nu vrea sa o vada.Ultimii 30de ani sunt plini de razboaie contra „rebelilor” si ceea ce vedem acum este o rebeliune din ce in ce mai mare.Stai si te scarpini in cap cand te uiti la filme facute acum 30de ani si zici „DEJAVU-de unde au stiut astia viitorul?”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger