AcasăȘTIRI EXTERNEDoi ani de război în Ucraina. Disperarea la care a ajuns Kievul....

Doi ani de război în Ucraina. Disperarea la care a ajuns Kievul. Costurile-record ale conflictului de lângă România

La data de 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Conflictul în curs de desfăşurare a readus în atenţie ameninţarea regională reprezentată de revanşismul rusesc şi prezintă provocări la adresa securităţii şi stabilităţii în toată lumea, nu doar la graniţa cu România.

Kievul, dependent de ajutorul Occidentului

Ucrainenii cer cu disperare ajutoare militare pentru a face față sutelor de atacuri care vin zilnic dinspre Rusia. Sprijinul în valoare de 60 de miliarde de dolari din partea americanilor rămâne blocat de Congres.

În tot acest timp, rachete rusești lovesc fără răgaz localități din estul Ucrainei.

„În urmă cu doi ani, cu puțin înainte de zorii zilei, trupele ruse mărșăluiau spre granița cu Ucraina. Putin a crezut că va putea cu ușurință să distrugă voința și hotărârea oamenilor liberi din Ucraina.

Că poate năvăli în Ucraina peste ei. Doi ani mai târziu, el persistă în eroare. Nu a reușit să facă ce și-a propus, Kievul este încă în picioare.

Ucraina este încă liberă, iar poporul Ucrainei rămâne neînclinat și în fața atacului viguros al lui Putin”, a spus Joe Biden.

Cel mai costisitor război din istorie

La aproape trei trilioane de dolari a fost estimat costul în bani al primilor doi ani de lupte pe fronturile ucrainene, însă impactul la nivel mondial este de neimaginat.

Institutul Economic German a estimat, în februarie 2023, impactul primului an de război asupra economiei globale la peste o mie șase sute de miliarde de dolari, adică, 1,6 trilioane. Iar până la finalul anului trecut, acestei sume i s-au mai adăugat o mie de miliarde de dolari, adică, încă un trilion.

Comparativ, această sumă este echivalentă cu PIB-ul României pe șapte ani și jumătate. Și reprezintă, în doar doi ani, mai mult de jumătate din costurile estimate ale celui de-Al Doilea Război Mondial, care a durat șase ani și a fost cel mai devastator conflict din istorie.

O rachetă costă între 300.000 și 13 milioane de dolari, iar un tanc american Abrams are un preț de peste 30 de milioane de dolari. Ucraina a primit zeci de astfel de vehicule de luptă de la aliații occidentali, ca de altfel multe alte tipuri de armament, fără de care ar fi capitulat fără drept de apel în fața invadatorilor ruși.

Și factura plătită de Rusia este una exorbitantă. Până în august anul trecut, Moscova a cheltuit peste 167 de miliarde de dolari cu invazia din Ucraina, sumă care nu include pierderile economice.

author avatar
Andrei Ștefan
600 afisari

5 COMENTARII

  1. Pai ucraina nu mai e ucraina, e SUAcraina de mult timp, de cand au inceput amerlocii sa le cumpere pamantul la amaratii aia. ORICUM RUSII VOR LUA INAPOI TOATA UCRAINA din ghearele hienelor suauenato si o vor reda ucrainienilor. Intre timp, agentul cia cersenski si slugoii lui se da iar victime, cica rusii au inceput sa bombardeze zone civile din odesa, gen marketuri, spitale de copii, azile de batrani😀. Peste o saptamana, armata rusa va anunta ca a radiat acolo vreo 50 de mercenari sua, mb, franta… ORICUM RUSII VOR LUA ODESA INAPOI, DE CE NU PLECATI BA CERSENSKISTILOR DE ACOLO??? LA FEL SI PUNGA DE LA GURILE DUNARII, CU IZMAIL SI RENI

  2. o gioarsa abrams este 30 M de para cand ai de umplt buzunarele fara fund ale contractorilor, subcontractorilor si subcontracontractorilor de armament american. Iar sa compari costurile de acum cu cele din WWII e o tampenie ziaristica de calibru.
    De 100 mld de dolari, cumperi 20000 de leoparzi germani sau ceva similar. N-ar mai fi incaput lumea de tancuri si obuze, daca acesti bani s-ar fi dus in ajutor militar serios. Dar s-au dus prin alte parti, o parte mica din ei… a mai produs cate un javelin, cate un obuz…

  3. Nu este niciun revansism rusesc, ci doar reactia Rusiei cand a vazut ca este stransa de gat. Daca nu ar fi existat maidanul regizat de americani si anuntatele masuri ale noii puteri de la Kiev (Ucraina in NATO, Sevastopolul oferit NATO, interzicerea limbii ruse, blocarea relatiilor economice cu Rusia si reorientarea spre UE, un stat ostil ci belicos la granita), Ucraina era si-acum intreaga, cu tot cu Crimeea, si nu era niciun razboi. Asa, Rusia si-a salvat ceea ce era de salvat. Si incearca sa se salveze pe sine, pentru ca ea era marea tinta a americanilor, pentru care acapararea Ucrainei fusese doar o tinta intermediara.

  4. DISPERARE? 😀😀😀. Daca erau disperati, irseau din transee, ii luau in brate pe fratii lor rusi si impreuna, porneau si l spanzurau pe cersetorul cia cersenski si gaska de la kiev care i a bagat in razboiul fraticid. Sau s ar ascunde n munti sa scape de inrolare. Asa, sa stea ca boii sa i toace rușii. Slava suacraina 😀😀, ca tine de foame. Mai aveti de furat din ajutoarele suauenato pana se prind aia ca le mai dati sula inapoi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger