AcasăȘTIRI EXTERNEDoi ani de război în Ucraina. Disperarea la care a ajuns Kievul....

Doi ani de război în Ucraina. Disperarea la care a ajuns Kievul. Costurile-record ale conflictului de lângă România

La data de 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Conflictul în curs de desfăşurare a readus în atenţie ameninţarea regională reprezentată de revanşismul rusesc şi prezintă provocări la adresa securităţii şi stabilităţii în toată lumea, nu doar la graniţa cu România.

Kievul, dependent de ajutorul Occidentului

Ucrainenii cer cu disperare ajutoare militare pentru a face față sutelor de atacuri care vin zilnic dinspre Rusia. Sprijinul în valoare de 60 de miliarde de dolari din partea americanilor rămâne blocat de Congres.

În tot acest timp, rachete rusești lovesc fără răgaz localități din estul Ucrainei.

„În urmă cu doi ani, cu puțin înainte de zorii zilei, trupele ruse mărșăluiau spre granița cu Ucraina. Putin a crezut că va putea cu ușurință să distrugă voința și hotărârea oamenilor liberi din Ucraina.

Că poate năvăli în Ucraina peste ei. Doi ani mai târziu, el persistă în eroare. Nu a reușit să facă ce și-a propus, Kievul este încă în picioare.

Ucraina este încă liberă, iar poporul Ucrainei rămâne neînclinat și în fața atacului viguros al lui Putin”, a spus Joe Biden.

Cel mai costisitor război din istorie

La aproape trei trilioane de dolari a fost estimat costul în bani al primilor doi ani de lupte pe fronturile ucrainene, însă impactul la nivel mondial este de neimaginat.

Institutul Economic German a estimat, în februarie 2023, impactul primului an de război asupra economiei globale la peste o mie șase sute de miliarde de dolari, adică, 1,6 trilioane. Iar până la finalul anului trecut, acestei sume i s-au mai adăugat o mie de miliarde de dolari, adică, încă un trilion.

Comparativ, această sumă este echivalentă cu PIB-ul României pe șapte ani și jumătate. Și reprezintă, în doar doi ani, mai mult de jumătate din costurile estimate ale celui de-Al Doilea Război Mondial, care a durat șase ani și a fost cel mai devastator conflict din istorie.

O rachetă costă între 300.000 și 13 milioane de dolari, iar un tanc american Abrams are un preț de peste 30 de milioane de dolari. Ucraina a primit zeci de astfel de vehicule de luptă de la aliații occidentali, ca de altfel multe alte tipuri de armament, fără de care ar fi capitulat fără drept de apel în fața invadatorilor ruși.

Și factura plătită de Rusia este una exorbitantă. Până în august anul trecut, Moscova a cheltuit peste 167 de miliarde de dolari cu invazia din Ucraina, sumă care nu include pierderile economice.

author avatar
Andrei Ștefan