AcasăȘTIRI EXTERNEDocumente confidențiale la hăbăucii Americii. De ce sunt diferite cazurile Biden și...

Documente confidențiale la hăbăucii Americii. De ce sunt diferite cazurile Biden și Trump

Documentele oficiale au fost descoperite mai întâi într-un fost birou al președintelui american Joe Biden, apoi altele au fost găsite în reședința sa privată din Wilmington, Delaware. O situație care amintește de cea a lui Donald Trump și de percheziția spectaculoasă din august 2022 din casa fostului președinte de la Mar-a-Lago.

Mai mulți reprezentanți ai Partidului Republican, fideli lui Trump, s-au grăbit să ceară o anchetă după ce în reședința privată a lui Joe Biden din Wilmington, Delaware, au fost găsite documente confidențiale. Aceste dezvăluiri vin după ce alte documente au fost găsite în incinta unui think tank din Washington.

Republicanii denunță o justiție cu două viteze

Cazul amintește de cel legat de fostul locatar al Casei Albe: Donald Trump. Miliardarul republican rămâne sub amenințarea unei inculpări federale după confiscarea în august 2022 a numeroase documente clasificate găsite în reședința sa de la Mar-a-Lago, în Florida.

Administrația Biden „îl tratează într-un fel pe președintele Trump și în alt fel pe președintele Biden”, a declarat joi președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a cerut o „anchetă a Congresului” asupra președintelui în exercițiu.

Ce li se reproșează celor doi

Casa Albă a recunoscut la începutul acestei săptămâni că o duzină de documente clasificate au fost descoperite la Penn Biden Center, un grup de reflecție din Washington unde Joe Biden a avut cândva un birou. Joi, președinția americană a anunțat de asemenea că un „mic număr de documente clasificate” referitoare la activitatea lui Joe Biden în calitate de vicepreședinte (2009-2017) au fost găsite în reședința sa privată din Wilmington, Delaware.

În cazul lui Donald Trump, mii de documente confidențiale au fost găsite în august 2022 în clubul Mar-a-Lago, unde miliardarul locuiește de când a părăsit Casa Albă.

Există asemănări între aceste două cazuri?

Un lucru este cert și comun ambelor cazuri: nici Donald Trump, nici Joe Biden nu trebuiau să aibă documente clasificate în posesia lor. În timpul perioadei de tranziție dintre cele două administrații, aceste documente ar trebui să fie transferate la Arhivele Naționale ale SUA.

O lege din 1978 îi obligă pe președinții și vicepreședinții americani să transmită toate e-mailurile, scrisorile și alte documente de lucru către Arhivele Naționale.

O altă lege, privind spionajul, le interzice agenților americani să păstreze documente clasificate în locuri neautorizate și nesecurizate. Atât Joe Biden, cât și Donald Trump par să fi încălcat aceste reguli.

Având în vedere profilurile lor, procurorul general Merrick Garland a repartizat anchetele la doi procurori speciali: Jack Smith, numit în noiembrie pentru a se ocupa de cazul Trump (care include și anchete privind rolul său în atacul de la Capitoliul din 6 ianuarie 2021) și Robert Hur, numit joi pentru cazul Biden.

Care sunt diferențele

Prima diferență între cele două cazuri este atitudinea celor două părți implicate. Joe Biden, actualul președinte, s-a declarat „surprins” de descoperirea primelor documente în fostul său birou din Washington D.C. El a mai spus că, spre deosebire de predecesorul său, cooperează cu autoritățile.

Avocații lui Biden au fost cei care au alertat Arhivele Naționale cu privire la descoperirea documentelor într-un sertar încuiat. După ce au primit documentele, Arhivele Naționale au informat Departamentul de Justiție, care a deschis o anchetă preliminară.

Avocații președintelui au verificat apoi reședințele lui Joe Biden și au descoperit mai multe documente în garajul casei sale din Wilmington.

În schimb, Donald Trump și avocații săi au fost solicitați inițial de Arhivele Naționale. După ce a primit mai multe cutii, Arhivele Naționale – convinse că nu au recuperat totul – au cerut totuși o anchetă a justiției federale americane. Agenții FBI au efectuat apoi o percheziție la Mar-a-Lago în baza unui mandat pentru „reținerea de documente clasificate” și „obstrucționarea unei anchete federale” și au confiscat numeroase alte documente.

Denunțând o „persecuție politică”, Donald Trump a negat orice abatere de la lege. „Am avut un număr mic de cutii la Mar-a-Lago, care se aflau sub protecția agenților și a personalului meu”, a declarat el în octombrie. „Ar trebui să mi le dea înapoi pentru că sunt toate ale mele!”.

O altă distincție care trebuie făcută este aceea a numărului de documente găsite. Câteva sute de dosare au fost găsite în casa fostului președinte, față de puțin peste o duzină în fostul birou și în reședința privată a lui Joe Biden.

Ce riscă Biden și Trump

În conformitate cu Titlul 18, secțiunea 2071 din Codul Statelor Unite (principalul cod penal al guvernului federal), orice persoană care ascunde sau distruge în mod intenționat documente oficiale riscă amenzi și până la trei ani de închisoare, precum și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică și neeligibilitatea pentru o funcție, scrie BFMTV.

Cu toate acestea, acest lucru constituie o infracțiune doar dacă este făcut intenționat. „Suntem încrezători că o anchetă amănunțită va arăta că aceste documente au fost mutate din greșeală”, a declarat avocatul președinției, Richard Sauber, într-un comunicat. Cu toate acestea, Robert Hur va trebui să stabilească dacă documentele au fost păstrate din greșeală sau nu.

În ceea ce-l privește pe Donald Trump, este mai complicat. Confiscarea de documente confidențiale la Mar-a-Lago după primirea documentelor inițiale ar putea sugera anchetatorilor că a existat o mușamalizare din partea miliardarului republican.

Și asta nu este tot: Articolul 1519 al aceluiași Titlu 18 prevede o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru obstrucționarea unei anchete federale prin distrugerea, falsificarea sau ascunderea de documente.

author avatar
Tudor Borcea
451 afisari

2 COMENTARII

  1. PENTRU CA UNUL ESTE PRESEDINTE IN FUNCTIE IAR CELALALT FOST PRESEDINTE
    VEZI CONINUAREA , LULA – BOLSONARO

    CINE ARE PUEREA IN MANA ALA ARE DREPTATE , DUPA AIA MERGE LA PUSCARIE , VEZI LULA
    URMEAZA IOHANNIS

  2. -bashini!
    (cica si basedia a plecat cu niste laptopur.uri
    nu are decat sa se spele pe cap,
    poate ii creste blana;
    alta e treaba daca incepe sa imprashtie….)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger