Cauta

DOCUMENT EXPLOZIV. Germania, sub papucul Americii. Gazoductul Nord Stream 2, pretext pentru un război în Ucraina?

Dezvăluiri uluitoare ies la iveală dintr-un document exploziv obținut de jurnaliștii de la Euractiv. Informațiile pun într-o nouă lumină relațiile diplomatice dintre UE și SUA, în detaliu fiind prezentată poziția Germaniei. Printre altele,  Berlinul se străduiește să convingă America de necesitatea pornirii gazoductului Nord Stream 2.

Nemții încearcă să se asigure că administrația de la Casa Albă nu va recurge la sancțiuni în cazul în care dau undă verde deschiderii instalației controlate de Moscova, însă tonul discuțiilor și grija cu care este abordat acest subiect delicată arată teama pe care Unchiul Sam o inspiră principalului său „aliat” european.

Taberele s-au împărțit

Germania are nevoie disperată de gazul Rusiei, iar prin conducta Nord Stream 2 câștigă enorm de mult în plan economic. Problema este că America se opună și folosește pretextul Ucraina (gazoductul trece pe sub Marea Baltică și ocolește Ucraina) pentru a bloca afacerea pusă la cale, cu ani în urmă, de Angela Merkel și Vladimir Putin.

Gazoductul Nord Stream 2 a costat aproape 11 miliarde de dolari, o sumă pe care, în cea mai mare parte, a suportat-o Federația Rusă, prin gigantul Gazprom. Unele țări europene sunt de acord cu SUA, care nu vrea pornirea gazoductului, considerând că UE va deveni dependentă (și mai mult decât este în prezent?) de gazul rusesc. Însă, și Germania are de partea ei câteva capitale, care susțin că proiectul Nord Stream 2 este esențial pentru asigurarea aprovizionării cu energie a Bătrânului continent.

SUA, avocat pro bono sau stăpânul Kievului?

Ca să nu-i supere pe americani, arată documentul publicat de jurnaliștii de la Euractiv, Germania se angajează să nu accepte gazul rusesc în cazul în care Armata Roșie declanșează „noi agresiuni în Ucraina”.

Prin construirea gazoductului Nord Stream 2, Ucraina pierde de două ori. 1. Gazul rusesc nu mai ajunge la Kiev la preț de „dumping”, ca până acum și 2. Dispar taxele de tranzit impuse Gazpromului de compania națională de transport gaze a Ucrainei. Fiindcă un asemenea scenariu este imposibil de acceptat de America, Germania promite să finanțeze un „fond verde” pentru Ucraina. Cu alte cuvinte, Berlinul va plăti diferența de preț pe care Moscova o va cere Kievului la renegocierea contractului de furnizare de gaze naturale.

UE, sub furcile caudine ale Americii

În contextul în care Casa Albă dictează inclusiv direcția de dezvoltare economică a statelor europene, mai putem paria pe o politică externă și de securitate comună a UE? După cum se vede, azi totul trebuie să treacă pe sub furcile caudine ale SUA.

În primul rând, la 30 de ani de la reunificare, Germania nu are loc de manevră strategică împotriva Statelor Unite. Mai mult, documentul dezvăluie și cât de puțină putere în luarea deciziilor mai au așa-zișii lideri europeni. Se mai poate vorbi în prezent despre un proiect Defense Europe când orice pas făcut trebuie să primească aprobarea Statelor Unite?

Un alt aspect important care reiese din documentele publicate de Euractiv vizează rolul major și implicarea uriașă avute de Casa Albă în afacerile interne ale Ucrainei. Toate acestea pun un mare semn de întrebare asupra credibilității americane cu privire la ajutorul dezinteresat acordat Kievului.

germany-non-paper
Ultimele stiri

  • VIDEO. Liderul PSD amenință cu ieșirea de la guvernare. Grindeanu: „Asta nu ne face prizonierii acestei coaliții. Suntem parteneri de bună-credință atâta timp cât…”
  • Angajații de la Casele de Pensii și MIPE protestează marți, nemulțumiți de tăierea veniturilor/„Vrem să tragem un semnal de alarmă”
  • FOTO/Accident grav pe Centura Capitalei. Un șofer a murit
  • Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei – modele perfecte de cum NU se conduce un oraș
  • Comunicat de presă STRUCTURI ACX SRL
  • Comunicat de presă RETRODOR SRL
  • Comunicat de presă GERARD CAMPER SRL
  • Anunț de presă SALROM SA
  • Caricatura Zilei
  • Parcul Arghezi, o adevărată oază a naturii în sectorul 4
  • Exit mobile version