AcasăȘTIRI EXTERNEDizolvarea în apă, noua fiță în materie de înmormântări. Vezi unde s-a...

Dizolvarea în apă, noua fiță în materie de înmormântări. Vezi unde s-a întâmplat

Acvamarea (sau acvamația) este metoda funerară aleasă de laureatul premiului Nobel pentru pace, Desmond Tutu, decedat la vârsta de 90 de ani.

Denumită științific „hidroliză alcalină”, această metodă constă în „incinerare” cu apă – nu cu acid – mai degrabă decât prin focul unui crematoriu.

Amestec de apă și produs alcalin

Acvamarea este o nouă metodă prezentată ca o alternativă ecologică la metodele convenționale de înmormântare.

La fel ca „humusarea”, o tehnică de compostare a corpurilor cu straturi de frunze și lemn, sau azot lichid, acvamația (sau rezumarea) este încă o metodă funerară confidențială autorizată doar în anumite țări.

În Africa de Sud, practica evoluează într-un anumit vid legislativ. Corpul decedatului este plasat într-un cilindru mare de metal și apoi scufundat într-un lichid – un amestec de apă și produs alcalin.

Substanța este încălzită (în jur de 150 ° C) și pusă sub presiune, proces care permite dizolvarea rapidă a țesuturilor corpului neînsuflețit. După doar câteva ore, țesuturile organismului (grăsime, sânge, proteine, piele etc.) sunt „complet lichefiate, și rămân doar oase”, explică site-ul obseques.info.

Oasele sunt apoi reduse în praf alb, puse într-o urnă și date rudelor pentru a fi îngropate, așa cum va fi cazul episcopului Desmond Tutu, sau așezate într-un colombarium.

Din punct de vedere simbolic, apa este considerată mai potrivită decât flăcările, și evocă sfârșitul unei vieți începute în element lichid.

Mai puțină energie, mai puține gaze cu efect de seră

Dar apărătorii acestei metode evidențiază în special „câștigul ecologic”, mai puțin consumatoare de energie decât incinerarea și emițând mai puține gaze cu efect de seră.

Potrivit companiei Resomation din Marea Britanie, acvamația cheltuiește de cinci ori mai puțină energie decât focul. De asemenea, metoda este folosită pentru a elimina carcasele de animale în abatoare, unde este considerată a fi eficientă pe plan sanitar.

Desmond Tutu, care a decedat la 26 decembrie 2021, avea dreptul la funeralii naționale dar el a cerut o înmormântare modestă, dând instrucțiuni precise în acest sens, scrie Liberation.

Fără fanfară, fără flori, doar un mic buchet de garoafe albe, oferit de familie, așezat pe un sicriu de pin neîmpodobit. Înmormântarea acestei ultime icoane a luptei anti-apartheid a avut loc sâmbătă, 1 decembrie în Catedrala Sfântul Gheorghe din Cape Town.

author avatar
Tudor Borcea