AcasăȘTIRI EXTERNEDistrugerea cererii și recesiunea.O lume mai scumpă va rămâne fără cumpărători

Distrugerea cererii și recesiunea.O lume mai scumpă va rămâne fără cumpărători

Prețurile pentru unele dintre cele mai importante produse din lume – alimente, combustibili, materiale plastice, metale – cresc dincolo de ceea ce își permit mulți cumpărători.

Acest lucru îi forțează să reducă achizițiile și, dacă tendința crește, poate duce economiile deja lovite de pandemie înapoi în recesiune.

Fenomenul se întâmplă deja. Creșterea prețurilor gazelor naturale în China obligă fabricile de ceramică care ard combustibilul să-și reducă la jumătate operațiunile.

Oțelăriile europene care utilizează cuptoare cu arc electric reduc producția pe măsură ce costurile cu energia cresc, făcând metalul și mai scump.

Prețurile globale ale alimentelor au stabilit luna trecută un record , potrivit Națiunilor Unite, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a perturbat transporturile din țările care, împreună, furnizează un sfert din cerealele lumii și o mare parte din uleiul de gătit.

Mâncarea mai scumpă înseamnă și foamete

Mâncarea mai scumpă poate fi frustrantă pentru clasa de mijloc, dar este devastatoare pentru comunitățile care încearcă să iasă din sărăcie. Pentru unii, „distrugerea cererii” va fi sinonimă cu foametea.

În lumea dezvoltată, efectele costurilor mai mari ale energiei și alimentelor ar putea obliga gospodăriile să reducă cheltuielile discreționare – seri la restaurant, vacanțe, cel mai recent iPhone sau PlayStation.

Decizia Chinei de a pune centrul său principal de producție de oțel sub blocarea Covid-19 ar putea limita oferta și ar putea crește prețurile pentru o serie de bunuri, cum ar fi electrocasnicele și mașinile.

Vehiculele electrice de la Tesla, Volkswagen și General Motors  pot fi viitorul transportului, cu excepția faptului că litiul din bateriile lor este cu aproape 500% mai scump decât acum un an.

Recesiune globală?

“Ce înseamnă scumpiri? Înseamnă că se pregătesc semnalele pentru o recesiune globală” ,avertizează Kenneth Medlock,  directorul Centrului pentru Studii Energetice la Universitatea Rice.

Fondul Monetar Internațional este gata să-și reducă prognoza de creștere globală din cauza războiului din Ucraina și vede riscuri de recesiune într-un număr tot mai mare de țări.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell , a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia agravează presiunile inflaționiste prin creșterea prețurilor la alimente, energie și alte mărfuri „într-o perioadă de inflație deja prea mare”.

Pericolul, mai acut în Europa

În Europa, facturile la energie cresc din cauza dependenței de livrările rusești. Prețurile gazelor naturale pe continent sunt de șase ori mai mari decât acum un an, iar electricitatea costă de aproape cinci ori mai mult. Acele prețuri se pot contopi cu conflictul care se desfășoară la ușa Uniunii Europene, pentru a face companiile și gospodăriile să fie confruntate cu orice fel de cheltuieli în creștere.

Marea Britanie și-a redus previziunile economice la 3,8% de la 6%, deoarece consumatorii se confruntă cu cea mai gravă presiune asupra standardelor de viață din cel puțin șase decenii.

„Nu există nicio îndoială că inflația va rămâne mai ridicată pentru mai mult timp, ca urmare a războiului din Ucraina”, a spus James Smith, economist pentru piețele dezvoltate la ING.

Dinamica se manifestă în produse la fel de omniprezente precum petrolul și la fel de specializate precum litiul, un ingredient cheie în bateriile avansate pentru electronice de larg consum și mașini plug-in.

Producătorii de îngrășăminte, care folosesc gazul natural ca materie primă, au început să reducă operațiunile. Italia, Germania și Regatul Unit examinează dacă ar trebui să ardă mai mult cărbune iarna viitoare pentru a ușura nevoia de gaz în generarea de energie.

“Dacă prețurile petrolului rămân ridicate pentru un nivel susținut,  se prefigurează distrugerea cererii”, estimează ecnomiștii JPMorgan Chase. “Europa este cea mai mare parte a unei posibile recesiuni”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
707 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger