AcasăȘTIRI EXTERNEDispare „capitalismul socialist”? Investitorii globali fug din China

Dispare „capitalismul socialist”? Investitorii globali fug din China

După ani de zile în care a atras capital străin, China riscă acum o perioadă neplăcută de deglobalizare financiară. Investitorii indică un motiv cheie: politicile președintelui Xi Jinping.

Managerii financiari care au fost odată seduși de randamentele Chinei și de marile companii de tehnologie spun acum că motivele pentru a evita această țară depășesc stimulentele pentru a cumpăra.

Aceștia citează totul, de la campaniile de reglementare imprevizibile la daunele economice cauzate de politicile stricte Covid-19, ca să nu mai vorbim de riscurile tot mai mari cauzate de o piață imobiliară șubredă și chiar de apropierea lui  Xi de Vladimir Putin.

Totul marchează o răsturnare dramatică pentru o piață care devenise un magnet pentru investitorii din întreaga lume, un rol care părea să fie destinul Chinei drept a doua economie globală.

„Supertankerul de capital occidental începe să se îndepărteze de China”, a declarat Matt Smith de la Ruffer LLP, o companie de investiții de 31 de miliarde de dolari care și-a închis recent biroul din Hong Kong după mai bine de un deceniu, pe fondul scăderii cererii de acțiuni.  „Este pur și simplu mai ușor să lași China deoparte dacă nu vezi un sfârșit la vedere pentru Covid Zero și revenirea riscului geopolitic.”

Prezența străină pe piețele de capital chineze moderne a crescut semnificativ de când Xi a devenit președinte, în 2013.

Guvernul a creat canale de intrare a capitalului, inclusiv relații de tranzacționare a acțiunilor și obligațiunilor prin Hong Kong, și a făcut presiuni pentru includerea activelor denominate în yuani în principalii indicatori globali.

Scopul a fost de a încuraja intrările de capital, de a finanța întreprinderile private și de a revitaliza economia – toate acestea menținând în același timp un control semnificativ asupra fluxului de bani.

Dar Beijingul a arătat puțin respect față de investitorii globali anul trecut, când a declanșat o serie de represiuni împotriva celor mai profitabile companii din țară.

Rezultatul a fost neîncrederea și confuzia cu privire la obiectivele Partidului Comunist, precum și penalizarea pierderilor pentru acționari. Suspiciunea asupra activelor chineze născute în timpul războiului comercial cu SUA a crescut și în acest an după ce Rusia a atacat Ucraina și când Xi Jinping a insistat să urmeze o strategie Covid-Zero abandonată de aproape orice altă țară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
486 afisari

2 COMENTARII

  1. Hopaaaa…. ”politica” lui zero lucovid începe să dea roade? Mult le-a luat pînă au observat.

  2. Nu ar pleca câinele de la măcelărie… Cheia acestei ”fugi” o reprezintă interdicțiile dictate de guvernele occidentale companiilor din propriile țări sau din țările vasale. O cauză poate fi și Covid, deși China a recuperat rapid întârzierile cauzate de încetarea temporară a producției în Shanghai.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO

Informația momentului! Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost chemați joi la DNA. Din câte s-a mai aflat, în dosar mai este audiat...

Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de susținere a mediului de afaceri a creat în 2023 dar și în prima parte a anului acesta,...
proger