AcasăȘTIRI EXTERNEDiscurs din fața Downing Street 10. Sunak demisionează de la șefia Partidului...

Discurs din fața Downing Street 10. Sunak demisionează de la șefia Partidului Conservator, după eșecul din alegeri. „V-am auzit furia, dezamăgirea” – VIDEO

sursa foto: captură video

Continuă să apară ecouri după recentele alegeri legislative din Marea Britanie, câștigate clar de laburiști.

Premierul britanic Rishi Sunak şi-a anunţat vineri demisia din funcţia de lider al Partidului Conservator, în urma înfrângerii categorice suferite în alegerile legislative desfăşurate joi.

„Îmi pare rău”, a spus Rishi Sunak, într-un discurs rostit vineri înainte de a părăsi Downing Street 10. Și la o zi după victoria zdrobitoare a laburiştilor în alegeri.

„Pentru toţi candidaţii conservatori şi militanţii care au muncit neobosit, dar fără succes: îmi pare rău că nu am putut oferi ceea ce meritau eforturile dumneavoastră. Mă doare să mă gândesc câţi colegi buni care au adus contribuţii semnificative comunităţilor lor şi ţării noastre nu vor mai face parte din Camera Comunelor. Le mulţumesc pentru munca lor asiduă”, a afirmat Sunak.

Totodată, el a precizat că va rămâne lider al conservatorilor până la desemnarea unui succesor. „Este important ca, după 14 ani de guvernare, Partidul Conservator să se reconstruiască, dar şi să îşi asume rolul crucial în opoziţie în mod profesionist şi eficient”, a menționat liderul demisionar al formațiunii politice.

Discurs rostit în faţa Downing Street 10

În discursul rostit în faţa Downing Street 10 – reședința oficială a premierului britanic, sub privirile soţiei sale, care a stat în spatele lui pe durata în care acesta s-a adresat națiunii, Sunak şi-a cerut scuze pentru pierderea alegerilor. „În curând mă voi întâlni cu Majestatea Sa Regele pentru a-mi prezenta demisia din funcţia de prim-ministru al ţării. Aş dori să spun, în primul rând, că îmi pare rău. Mi-am dat toată silinţa pentru această funcţie, dar aţi trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe şi că judecata dumneavoastră este singura care contează. V-am auzit furia, dezamăgirea. Şi îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere”, a declarat el, adresându-se naţiunii.

Nu în ultimul rând, Sunak i-a urat liderului laburist Keir Starmer, câştigătorul alegerilor, succes în calitate de prim-ministru, funcție pe care urmează să o preia în curând.

„Deşi a fost adversarul meu politic, Keir Starmer va deveni în curând prim-ministrul nostru. În această funcţie, succesele sale vor fi succesele noastre şi îi doresc numai bine lui şi familiei sale. Indiferent de dezacordurile noastre din această campanie, el este un om decent, cu spirit public, pe care îl respect. El şi familia sa merită cea mai bună înţelegere din partea noastră pe măsură ce fac tranziţia uriaşă către noile lor vieţi din spatele acestei uşi. Și în timp ce va avea de făcut faţă acestei slujbe extrem de solicitante, într-o lume din ce în ce mai instabilă”, a mai afirmat Rishi Sunak.

author avatar
Andrei Coman