AcasăȘTIRI EXTERNE„Discriminare” în piscinele olimpice. Black Lives Matter se infiltrează la JO de...

„Discriminare” în piscinele olimpice. Black Lives Matter se infiltrează la JO de la Tokyo

„Discriminare” în piscinele olimpice. Black Lives Matter se infiltrează la JO de la Tokyo

Federația Internațională de Natație a anunțat că se opune utilizării căștilor de înot de mari dimensiuni, adaptate părului afro.

Corectitudinea politică scoase „rasism” și „discriminare” și din piatră seacă. Sau din piscinele olimpice, Black Lives Matter să fie.

Săptămâna trecută, Alice Dearing s-a calificat pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, devenind astfel prima înotătoare de culoare care a reprezentat echipa britanică. Anterior, ea fusese parteneră cu marca Soul Cap, care realizează căști de înot relativ largi, concepute special pentru părul afro.

Bătaie de cap cu forma capului

Cu toate acestea, Federația Internațională de Natație (FINA) tocmai a refuzat utilizarea acestor căști în timpul competițiilor, pe motiv că acestea nu corespund „ formei naturale a capului ” și că, după cunoștințele sale, „sportivii participanți la evenimentele nu au folosit și nu au cerut niciodată căști de înot de această dimensiune și configurație”.

Black Swimmig Association și „inegalitățile sistemice”

Pentru Danielle Obe, cofondatoare a Black Swimming Association, această decizie este revelatoare pentru „inegalitățile sistemice care persistă în lumea înotului. „Credem că aceasta confirmă lipsa diversității în sport (…) Avem nevoie de spațiul și volumul (căștilor de înot) pe care le permit produsele precum Soul Caps.  Incluziunea înseamnă înțelegerea faptului că nici o formă a capului nu este „normală”, a spus ea.

Lipsa „reprezentării și a incluziunii”

Dacă există alte tipuri de căști de înot pentru păr afro, acestea rămân puțin cunoscute, greu de găsit și adesea absente de pe rafturile marilor mărci sportive. Pentru Danielle Obe, acest lucru contribuie la consolidarea „sentimentului de excludere” pentru membrii comunității afro și a minorităților etnice și constituie atât un obstacol material, cât și simbolic în practica înotului de către aceste populații. O decizie ca cea a FINA îi obligă pe înotători să aleagă între sport și părul lor, scrie Slate.

Potrivit unui raport al Swim England, organismul britanic național de natație, doar  2% dintre cei care practică regulat înotul sunt de culoare. În total, 95% dintre adulții de culoare și 80% din copiii de culoare nu practică înotul, iar de copiii de culoare au de trei ori mai multe șanse să se înece decât copiii albi.

author avatar
Tudor Borcea