AcasăȘTIRI EXTERNEDirectivele lui Ceaușescu, puse în practică. Capitala UE experimentează cina la lumânare....

Directivele lui Ceaușescu, puse în practică. Capitala UE experimentează cina la lumânare. „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor” / Inițiativa „Bruxelles pe întuneric”

Directivele lui Ceaușescu, puse în practică. Capitala UE experimentează cina la lumânare. „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor” / Inițiativa „Bruxelles pe întuneric” / Foto: printscreen

În timp ce țările Uniunii Europene încă se gândesc la o plafonare a prețului la gaze, unele companii se grăbesc să găsească soluții la criza energetică de pe continent. La Bruxelles, capitala UE, proprietarii de restaurante au pus în practică cum ar arăta pentru clienți un viitor fără gaz și electricitate.

 

Confruntate, după decenii de liniște, cu creșterea prețurilor la electricitate și gaze, țările puternice din UE se văd și ele prinse cu pantalonii pe vine. Mult promovatul „plan de tranziție ecologică” s-a dovedit doar maculatură electorală și a rămas în sertare. În loc de un răspuns solid, coordonat și național, pe măsura economiilor lor, aceste țări recurg la metode ridicole impuse de Ceaușescu: poporul să mai pună o haină pe el și să stingă becurile. În timp ce giganții energetici și marile corporații își văd de treabă.

„Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor”

Invitații la cina servită săptămâna aceasta la celebrul restaurant Brasserie Surrealiste și gătită de angajații Racines au fost primii care au experimentat acest lucru: fără cuptoare, fără aragaze, fără mașini de cafea și fără becuri.

Doar antreuri reci, sau ușor prăjite pe grătarul cu cărbuni în flăcări al unui grătar japonez, servite la mesele luminate de lumânări. „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor”, a declarat Francesco Cury, proprietarul Racines. „Am pregătit o serie întreagă de feluri de mâncare care trebuie doar să fie prăjite câteva secunde. Dar căutarea gustului, a ceea ce este uimitor, a ceea ce uimește, face în continuare parte din activitatea noastră”, a nuanțat el.

Dar ceea ce sună ca o atmosferă romantică și o experiență de o singură dată este de fapt ceea ce clienții s-ar putea confrunta pe termen lung dacă facturile la energie continuă să crească, scrie AP.

„Oamenii văd creșteri de prețuri de 30% până la 40% în supermarket. Iar noi, proprietarii de restaurante, cumpărăm aceeași materie primă, aceleași produse. Și ce facem noi? Mărim prețurile. Dar pe deasupra vine și prețul gazului și al electricității. Putem să ne facem treaba fără surse de energie? Răspunsul este nu”, a spus Cury. „Așa că trebuie să ne gândim mai mult, iar societatea trebuie să realizeze cât de critică este situația”.

Inițiativa „Bruxelles în întuneric”

Creșterea dramatică a inflației în Belgia ar fi putut fi un factor de descurajare, dar 50 de invitați au luat parte la cina de joi, organizată în cadrul inițiativei „Bruxelles în întuneric”, la care au participat o duzină de restaurante.

„Ne aflăm într-un moment în care trebuie să alegem între a sta la căldură acasă sau a mânca în oraș”, a declarat un bruxellez, Stephane Lepla, aflat într-o seară în oraș cu prietena sa. „Găsirea echilibrului este complicată. Așa că da, desigur, există o reflecție zilnică. Există obiceiuri care trebuie schimbate, pe care încercăm să le schimbăm oricum, chiar dacă nu este întotdeauna ușor”.

author avatar
Tudor Borcea
1.494 afisari

9 COMENTARII

  1. De ce să ne întoarcem la întuneric, peșteră și grătar? Ce s-a întâmplat cu energia electrică? Eram prin gimnaziu în anii ‘ 80 și când veneam acasă iarna la ora 18 găseam curentul oprit, bâjbâiam să urc scările, nu aveam lanternă , dar locuiam la etajul 1, apoi în casă aprindeam o lumânare și ochiul aragazului și până venea mama acasă ne distram afumând feliile de pâine la lumânare( fapt interzis de mama, dar distractiv și atractiv pentru noi , copiii). Eram copii, dar niciunul dintre noi nu dorim să vină acele timpuri vreodată.

  2. Dacă românii ar fi cu adevărat conștienți de faptul că România are posibilitatea să fie independentă energetic, asigurând pentru cetățeni atât curent cât și gaze la prețuri decente, probabil că sediile multinaționalelor ar fi, de-acum, ruine arse, iar străinii azvârliți afară cu zdrențele de pe ei sau la ocnă.
    Nu știu dacă realizează, cineva, cât se fură din România, cum țara e jefuită, sărăcită, spoliată și batjocorită de găștile de străini pe care-i pupă-n fund tot aparatul politic, începând de la traficantul de copii de la Cotroceni și până la ultima secretară de parlamentar. Probabil că nu, altfel românii n-ar mai accepta să fie scuipați în gură la ei acasă.
    România ARE RESURSE SUFICIENTE pentru toți cetățenii săi. Problema o reprezintă trădătorii care, chipurile, conduc țara. De fapt, n-o conduc, ci o omoară.
    Iar românii plătesc pentru ca odraslele trădătorilor și ale șefilor de multinaționale să trăiască-n puf.
    Halal să ne fie!

    • Subscriu în totalitate….,e adevărul gol, goluț…., îngrozitor ce trăim…, parca ar fi ireal…

  3. Pentru a face „economie” locatarii sunt sfatuiti sa faca DUSURI date doi,dar si imbracati, pentru a se spala si rudele!.

  4. Meh, boala mentala!…nu e destui psihiatrii sa-i vindece pe astia…
    Nebunii conduc azilul!

  5. Exista o soluție și mie teama sa mă gândesc la ea:
    REVOLTA CIVILĂ ÎN MASĂ(nu doar într-o țară) și desființarea acestui CĂCAT numit UE !!!

  6. De ce lumanare ?
    Pentru iluminat poti folosi becuri cu panou solar ,ziua le scoti afara la soare sa se incarce iar cand se insereaza le bagi in casa si ai iluminat gratis cateva ore pana la culcare
    Cu 40-50 de lei gasesti in comert cate modele vrei
    Eu am din alea cu senzori pentru iluminat in curte la intrare ,chiar si proiector solar de 100 W

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger