AcasăȘTIRI EXTERNEDiplomații americani de la Viena, loviți din nou de Sindromul Havana

Diplomații americani de la Viena, loviți din nou de Sindromul Havana

Diplomații americani de la Viena, loviți din nou de Sindromul Havanana

Mai mulți oficiali americani au raportat disconfort brusc sau dureri de cap, stări inexplicabile de rău similare cu cele suferite de angajații Ambasadei SUA în Cuba, între 2016 și 2018.

Austria și Statele Unite au declarat sâmbătă, 17 iulie, că investighează probleme de sănătate în rândul diplomaților și altor oficiali americani din Viena, atinși de simptome similare cu ceea ce a fost numit „sindromul Havana”.

Atacuri inexplicabile

În luna mai, senatorii americani au declarat că guvernul investighează o creștere aparentă a atacurilor misterioase asupra oficialilor americani din întreaga lume, întrucât noile rapoarte indicau incidente care ar putea avea consecințe neurologice în Statele Unite.

Aceste atacuri, încă inexplicabile, au provocat divserse afecțiuni și chiar leziuni cerebrale mai multor diplomați și agenți ai serviciilor secrete care au avut misiuni în Cuba, China, Rusia și alte țări.

Rusia este suspectată că se află în spatele acestor atacuri, deși mecanismul lor nu a fost încă explicat. Oamenii de știință au speculat că ar putea proveni din microunde pulsate.

Probleme de echilibru și „ceață cognitivă”

De la primele atacuri din Cuba, din 2016, apoi din China, oamenii de știință și medicii au dezbătut cauzele și efectele, fără a ajunge la o concluzie unanimă, scrie AFP.

Între sfârșitul anului 2016 și mai 2018, diplomații staționați la Havana, precum și membrii familiilor lor, au suferit de afecțiuni, inclusiv probleme de echilibru și amețeli, coordonare, mișcare a ochilor, precum și anxietate, iritabilitate și ceea ce victimele au numit „ceață cognitivă”.

În 2018, simptome similare au lovit diplomații americani din Canton, China.

Început de rău augur pentru Biden

New Yorker a afirmat, vineri, că de când Joe Biden a preluat mandatul în acest an, aproximativ două duzini de ofițeri de informații americani, diplomați și alți oficiali din Viena au raportat probleme similare cu „sindromul Havana”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că „investighează energic rapoartele despre posibile incidente de sănătate inexplicabile” în cadrul „comunității ambasadei SUA din Viena sau oriunde sunt raportate”.

El a adăugat că „orice angajat care a raportat un posibil incident” a primit „atenție și îngrijire imediată și adecvată”. Statele Unite au înființat deja o echipă de experți medicali care pot face față acestor probleme la scară globală și lucrează pentru a „proteja mai bine împotriva acestor evenimente în viitor”, a adăugat el.

Austria găzduiește un corp mare de diplomați străini care lucrează în organizații internaționale cu sediul la Viena.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger