AcasăȘTIRI EXTERNEDiplomația nu reușește să dezamorseze bomba cu ceas Rusia-Occident-Ucraina

Diplomația nu reușește să dezamorseze bomba cu ceas Rusia-Occident-Ucraina

O săptămână de foc: eforturile diplomatice marcate de o frenezie a convorbirilor telefonice între liderii occidentali și Moscova nu au reușit să atenueze tensiunile din jurul Ucrainei, Kremlinul denunțând „isteria” americană, iar Joe Biden amenințăndu-l pe Vladimir Putin cu „repercusiuni grave și rapide” în cazul unui atac.

Washingtonul a insistat  asupra riscului unei invazi ruse „iminente” în Ucraina. Rusia a adunat peste 100.000 de soldați în apropierea graniței și tocmai a început manevre militare în Marea Neagră și în Belarus.

O astfel de invazie ar avea consecințe „rapide și grave” pentru Rusia, a avertizat Joe Biden în timpul unui interviu cu omologul său rus.

„Isteria a atins apogeul”, a comentat consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, Iuri Uşakov, precizând totodată că cei doi preşedinţi au convenit „să continue contactele la toate nivelurile”.

Șeful diplomației americane Antony Blinken a avertizat după întâlnirea cu omologul său Serghei Lavrov, despre  „provocari” rusești, pretext de război.

De la primele dislocări de trupe în apropierea Ucrainei, în noiembrie, Moscova a negat orice intenție de invazie, dar a cerut încetarea expansiunii NATO și sprijinul occidental pentru această fostă republică sovietică, pe care o consideră parte a sferei ei de influență.

Lista țărilor care își cheamă cetățenii să părăsească Ucraina continuă să crească, inclusiv Statele Unite, Germania, Italia, Regatul Unit, Țările de Jos, Canada, Norvegia sau din nou Australia, Japonia și Israel.

Moscova și-a rechemat și o parte din personalul său diplomatic, susținând că se teme de „provocări” adverse.

De asemenea, Statele Unite au ordonat plecarea majorității personalului ambasadei americane la Kiev, menționând că o ofensivă rusă ar putea „începe oricând și fără avertisment”.

Între timp, Canada a anunțat sâmbătă că își va închide temporar ambasada de la Kiev și își va muta operațiunile într-un birou temporar din Lviv, vestul Ucrainei.

Și Australia a anunțat duminică că își evacuează ultimii diplomați încă staționați la Kiev, mutându-și și activitățile la Lviv.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a considerat din nou declarațiile americane prea alarmiste.

„Toate aceste informații (despre un posibil atac) nu fac decât să provoace panică și nu ne ajută”, a spus el.

Adăugând tensiunilor, Rusia a lansat sâmbătă noi manevre navale în Marea Neagră pentru a exersa „apărarea” Crimeei, peninsulă anexată în 2014.

Occidentalii exclud să-și angajeze armatele în caz de război, dar au plănuit represalii economice asupra Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz urmează să preia ștafeta diplomației, plecând luni la Kiev și marți la Moscova.

author avatar
Radu Jacotă Redactor