AcasăȘTIRI EXTERNEDiplomația animalelor rare. În fața urșilor panda ai Chinei, Taiwanul oferă pangolinul

Diplomația animalelor rare. În fața urșilor panda ai Chinei, Taiwanul oferă pangolinul

Diplomația animalelor rare. În fața urșilor panda ai Chinei, Taiwanul oferă pangolinul

Panda contra pangolin: este o fațetă a celuilalt război de influență între China și Taiwan. Taipei încearcă să reproducă modelul chinez al „diplomației panda” cu pangolinii săi. Dar nu este chiar atât de ușor.

Americanii cred că China se pregătește pentru o „invazie iminentă” a rivalului său, iar faptul că își adună propriile trupe cu scopul declarat de a antrena armata taiwaneză este interpretat ca un semn suplimentar al îngrijorării Washingtonului cu privire la un eventual atac al Beijingului.

Urșii panda, un bancomat pentru Beijing

Dar, la mijlocul lunii noiembrie, un ingredient ciudat s-a strecurat în acest război de influență: animalele rare. De mult timp, Beijingul a practicat „diplomația panda”, percepând un preț mare pentru împrumutul animalelor sale vedete în diferite țări.

Grădina Zoologică din Beauval, Franța, de exemplu, plătește 800.000 de euro pe an pentru a închiria un cuplu de urși panda din China, nemaivorbind de toate obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a le oferi hrană și un mediu adecvat.

Grădina Zoologică din Edinburgh, Scoția, plătește o factură de 1 milion de dolari pe an. Bani de care Taiwanul vrea să profite la rândul său.

Doar că insula nu prea are urși panda la îndemână. Nu contează, a spus Taipei, va face diplomație cu pangolinii ei. Aceste mamifere solzoase nu sunt chiar la fel de drăguțe ca urșii panda dar au și ele adepții lor, relatează Wall Street Journal.

Gradina zoologică din Praga, în Cehia, se pregătește să primeasca doi pangolini din Tapei, cu toate onorurile. „De când primarul din Praga, Zdeněk Hřib, a văzut pangolini într-o carte cu imagini când era copil, el crede că aceste animale sunt unele dintre cele mai genial animale de pe planetă”, ironizează Wall Street Journal. „Par niște conuri de conifere vii”, a spus edilul orașului.

De fapt, Praga urma să primească urși panda din China. Însă, din lipsa unui acord, capitala Cehiei a revenit la concurență, prin semnarea unui parteneriat cu primăria din Tapei pentru a primi pangolini. Cehii s-au răzbunat anulând înfrățirea dintre Beijing și Praga, un mesaj care transmite cât de influentă poate fi „diplomația animalelor”.

Suspectat că a dat Covid-19 la oameni

Un alt avantaj al pangolinului este că Taiwanul nu îi oferă pe bază de împrumuturi costisitoare de până la zace ani, cum face China cu urșii panda. Taiwanul are pretenția doar „să rămână în viață”, expediindu-i gratuit, scrie Slate.

Dar această afacere este mai mult simbolică. Primarul din Taipei, Ko Wen-je, un prieten al lui Hřib, subliniază că împrumutul pangolinilor este o expresie a bunăvoinței sale față de Praga. „Menținerea prieteniei între două țări este mai eficientă decât exercitarea puterii”, explică el.

Beijingul nu pare deloc preocupat de apariția acestei noi competiții pentru moment. Este adevărat că, până acum, pangolinul a avut reputația de suspectul numărul 1 care ar fi transmis omului Covid-19, suspiciune care a fost înlăturată. Pangolinul este și cel mai traficat mamifer din lume.

author avatar
Tudor Borcea